- TRŽIŠTE - /18.09.2019./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 14.40 din/kg , pšenica 17.20 din/kg , soja 35.40 din/kg ; /18.09.2019./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.40 din/kg , pšenica 18.91 din/kg , soja 34.90 din/kg ; /18.09.2019./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.79 din/kg , pšenica 14.66 din/kg , soja 31.61 din/kg ; /18.09.2019./ Berza u Parizu: kukuruz 19.29 din/kg , pšenica 20.11 din/kg , soja - ;

Šta su primedbe i zahtevi

 

IZVOZ MESA U RUSKU FEDERACIJU

Novi Sad, 4. jun 2019.

Čedomir Keco

U poslednjih nekoliko dana mediji su lutali u obrazlaganju suspenzije koje su dobile četiri naše klanice. Kada su se pojavili pred kamerama ni predstavnici klaničara nisu znalački obrazložili nalaze u izveštaju koji je stigao iz Moskve o njihovim klanicama.

Novinari koji su klaničarima postavljali pitanja činili su to u želji da postignu ekskluzivnost, koje niti ima niti je moglo da bude. Na drugoj strani klaničari su branili ono što im i ne piše u izveštaju, pa su se udaljili od teme i ceo osvrt ostao je nejasan i sa dosta nepoznanica.

Bilo bi zanimljivo da su novinari postavili pitanje o tome šta se uvozi od smrznutog mesa, zašto su neke klanice, poput „Neoplante”, prestale da kolju pod svojim krovom ili otkud priča o tome da mi nemamo dovoljno svinjetine, kada se zna da godišnje potrošimo 1,5 miliona tovljenika, a da proizvedemo ukupno tri miliona, pa i više tovljenika? Ili: ko i koliko uvozi škart mesa i zašto deca u obdaništima jedu viršle bez mesa?

Za one sumnjive, uz sve što se dešava oko klaničara, valjalo je i objasniti da li se ulaz svežeg mesa (junetine) podudara sa izlaznim količinama proizvoda ili gde se sve troši meso sa mlevenim kostima ili koliko soli potroše klanice...

Izveštaj iz Rusije o našim klanicama neće otvoriti izvoz u Federaciju i kada sve sitnice budu otklonjene. Ono što pritiska naš izvoz u Rusiju je zabrana kretanja hladnjača preko EU teritorije, a nikada i niko nije tražio da se pokaže ta odluka kao legitimna. Takvu zabranu nemaju u Upravi za veterinu.

Redakcija „AgroServis plus” obezbedila je skoro potpun sadržaj za objavljivanje Preliminarnog izveštaja o izvršenju inspekcijskih stručnjaka Evroazijske ekonomske unije,  a koje je uputilo našoj zemlji Ministarstvo poljoprivrede Ruske federacije.

Izveštaj u prilogu.

DodatakVeličina
MIN.POLJ_.RUSKE FEDERACIJE.pdf1.04 MB