СТАБИЛНО СНАБДЕВАЊЕ СРБИЈЕ ЕНЕРГЕНТИМА

 

Београд, 28.02.2022.

РТС

  • Снабдевање тржишта Србије нафтом, нафтним дериватима и природним гасом је стабилно у овом моменту и немамо разлога за бригу, рекао је Раша Којчић, помоћник министарке рударства и енргетике.

Министарство рударства и енергетике учинило је доста тога како бисмо се ускладили са директивама ЕУ и у последњих годину дана повећали смо обавезне резерве нафте и нафтних деривата за 30 одсто. Радимо на томе да већ ове године осигурамо 61 дан просечне дневне потрошње у резервама, у складу са стандардима ЕУ, изјавио је Раша Којчић, помоћник министарке рударства и енргетике.

Којчић је гостујући на ТВ Вести подсетио да је држава предузела мере како би заштитила домаће потрошаче, наводи се у саопштењу Министарства рударства и енергетике.

"Велика енергетска криза погодила је цео свет и у складу са тим, многе државе у нашем региону и целом свету реаговале су и ограничиле цене деривата ради заштите домаћих потрошача. Ми смо уредбом ограничили цену евродизела на 179 динара у малопродаји и безоловног бензина на 171 динар. Исто су урадиле и Хрватска, Мађарска и многе друге земље. Помно пратимо дешавања на тржишту сирове нафте која се директно рефлектују на цене енергената у малопродаји", рекао је он.

Помоћник министарке рекао је да је Србија започела радове на изградњи гасног интерконектора између Србије и Бугарске који ће дати допринос већој сигурности снабдевања природним гасом.

"Интерконектор Ниш-Димитровград допринеће диверсификацији рута и снабдевача природног гаса. Преко њега ћемо моћи да се повежемо на интерконектор између Бугарске и Грчке који ће бити завршен према најавама ове године. Тиме добијамо могућност снабдевања гасом из Јужног гасног коридора који од Каспијског језера иде преко Азербејџана, Турске и Грчке. Поред нових интерконекција треба да радимо и на проширењу подземних гасних складишта чиме добијамо нове стратешке резерве које доста значе приликом прекида у испоруци овог енергента", рекао је Којчић.---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---