- TRŽIŠTE - /13.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.39 din/kg , pšenica 17.53 din/kg , soja 30.58 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.22 din/kg , pšenica 17.11 din/kg , soja 27.22 din/kg ; /13.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.70 din/kg , pšenica 23.28 din/kg , soja - ;

STIGLA REŠENJA ZA NAKNADE ZA ODVODNJAVANJE

 

Kikinda, 6. decembar 2016.

Izvor: RTV

  • Rok za uplatu četvrte rate poreza na imovinu istekao je 14. novembra, a u toku je slanje opomena i nakon toga i prinudna naplata za one obveznike koji kasne sa uplatom poreza. I dok mnogi građani još uvek traže načina da izmire tu obavezu, na adrese vlasnika poljoprivrednog, građevinskog i šumskog zemljišta na melaricionom području, odnosno zemljištu koje se odvodnjava, pristigla su rešenja za plaćanje naknada za odvodnjavanje.

Prema informacijama iz Lokalne poreske administracije, tokom ove godine ukupna naplata poreza na imovinu u Kikindi je oko 89 procenata, što znači da je do danas naplaćeno blizu 267 miliona dinara. I tek što je najveći broj građana izmirio tu obavezu, pristigla su nova rešenja, ovoga puta iz Poreske uprave, a odnose se na obavezu plaćanja naknade za odvodnjavanje. Najgore će proći paori koji imaju veće posede, pa će na ime ove naknade vlasnici velikih gazdinstava morati da plate od 50 do 100 hiljada dinara. Među Kikinđanima su se mogla čuti negodovanja zbog plaćanja naknade za okućnice i bašte, gde baš nikakvih radova i kanalske mreže nema, kao i zbog samih rokova naplate.

-      Namet na vilajet, tako da kažem. Ajde, ako treba za poljoprivredno zemljište platiti tu obavezu, što nam nisu odmah odbili od subvencija. Samo ponovo čekamo red na šalteru. Jednom rukom daš, drugom uzmeš - kaže Dragan Vukobrat, povrtar iz Kikinde.

-      Plaćamo, šta ćemo. Ko će posle plaćati kamate? Mada, ne znam ni šta plaćam?! Ja imam baštu, a pola od te bašte i ne može da se obrađuje. Čujem da su se neke komšije raspitivale, kažu ne vredi ni da se žalimo - kaže penzionerka Irena Komarek.

Prema Uredbi o visini naknade za vode, osnovica za obračun naknade za odvodnjavanje, za poljoprivredno i šumsko zemljište je iznos katastarskog prihoda. Na taj iznos primenjuju se stope propisane uredbom. Rok plaćanja za 2015. i tekuću godinu je 15 dana, iako kalendarska godina još nije završena.

-      Odvodnjavanje je životno pitanje za ovo područje, ali su rešenja, odnosno odluka države i nadležne Poreske uprave došla naglo. Oba rešenja, za 2015. i 2016. godinu stigla su u isto vreme, uz rok od 15 dana za plaćanje iznosa naknade, a to je opterećenje za svaki kućni buidžet. Naročito u ovoj državi, sa standardom kakva je naš - objašnjava Živica Grastić.

Iako niko ne spori važnost uređenja kanalske mreže, odvođenje suvišnih voda sistemima za odvodnjavanje, uređenje infrastrukturnih objekata u toj oblasti, građani očekuju i konkretnije efekte i angažman javnih vodoprivrednih preduzeća.