- TRŽIŠTE - /08.10.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 14.20 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 36.50 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.89 din/kg , pšenica 19.49 din/kg , soja 32.98 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.15 din/kg , pšenica 18.16 din/kg , soja 29.07 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.62 din/kg , pšenica 24.09 din/kg , soja - ;

STIŽE STRUJA ZA 210 HEKTARA VOĆANJAKA I VINOGRADA

 

Sremska Mitrovica, 6. decembar 2018.

Izvor: Dnevnik

  • Prva trafostanica namenjena za elektrifikaciju polja u južnom delu Fruške gore, od tri planirane, za zagrevanje voćnjaka i vinograda na području Grgurevaca i Manđelosa, puštena je u rad na Šuljamačkoj glavici.

Ona treba da doprinese jeftinijoj poljoprivrednoj proizvodnji u atarima tih fruškogorskih sela.Trafostanicu je simbolično pustio u rad gradonačelnik Sremske Mitovice Vladimri Sanader, koji je objasnio da je ideja lokalne samouprave da se razvijaju one kulture koje su radno intenzivne i koje donose veći prihod po hektaru nego klasične ratarske.

„Svesni smo toga da do tih polja, voćnjaka, vinograda moramo dovesti i infrastrukturu jer je najjeftinije navodnjavanje preko električne energije, agregata“, rekao je Sanader.“ Naš doprinos  je u tome da podstaknemo podizanje voćnjaka, vinograda i onoga što doneti veći prihod.“

Na katastarskim parcelama koje pripadaju Manđelosu i Grgurevcima podignute su tri stubne transformatorske stanice, svaka snage 400 kilovata. Puštena trafostanica je jedna od tri kojima je započeta elektrifikacija polja u cilju navodnjavanja poljoprivrednih stanica.

Trafostanice omogućavaju priključenje pumpi za navodnjavanje u prečniku od 1.000 metara. Kroz atare je položeno oko šest kilometara visokonaponskih kablova da bi se transformatorske stanice povezale na distributivni elektroenergetski sistem. Postavljanje trafostanice finansirao je EPS. Direktor „Elektrodistribucije Sremska Mitrovica” Đorđe Faor objašnjava da na taj način struja stiže u njive, dodajući da je posao bio dug i mukotrpan, ali je izveden u kratkom roku zahvaljujući radnicima „Elektroprivrede” i izvođaču radova.

Vrednost investicije za sva tri objekta je oko 36 miliona dinara. Uključeno je trenutno oko 20 voćara i vinogradara s ukupnom površinom pod jabukama, nektarinama, breskvama, šljivama od 170 hektara i 40 hektara vinograda. Gazdinstva imaju oko 30 stalno zaposlenih i od marta do oktobra oko 150 sezonaca. Prva trafostanica je samo početak elektrifikacije polja u Sremskoj Mitrovici, a uskoro će biti puštena  u rad još dva takva objekta. 

Ministar obećao nastavak elektrifikacije polja dogodine

Puštanju u rad trafostanice prisustovao je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je rekao da će ministarstvo naredne godine za elektrifikaciju polja izdvojiti nekoliko stotina miliona dinara kako bi se povećale obradive površine kojima je električna energija dostupna i smanjili troškovi proizvodnje.

„Struja koja je dovedena do polja koristi, osim za navodnjavanje, i za rad ostalih mašina potrebnih za proizvodnju“,istakao je Nedimović, dodajući da električna energija ne treba da bude dostupna samo u urbanom prostoru.