- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Sto dana Vlade

 

MINISTARSTVU POLJOPRIVREDE TEK PREDSTOJI VELIKO SPREMANJE

Novi Sad, 3. novembar 2012.

Čedomir Keco

 

Sto dana Vlade svelo se na ocenu – „izbegnut bankrot i odlučnost da se nastavi borba protiv korupcije i kriminala”. Poljoprivrednici to čuju – klimaju glavom i pomisle „a gde smo tu mi”? E, nije baš da se pozitivni efekti rada Vlade ne odnose i na njih.

Čedomir Keco

Ministar Goran Knežević je oslobođen optužaba da je bio korumpiran kao gradonačelnik Zrenjanina i sada može bez noćne more da organizuje tim oko sebe i da po potsetniku sa dobrim obećanjima krene dalje.

Ministarstvo je deo posla obavilo – isplaćene su subvencije po hektaru, malo kasnije za ravničarske ratare, a baš na vreme za brdska područja. Premije za mleko nadoknađivane su za dva kvartala, uredbe za tov svinja i junadi važi sa novim ciframa 1.000 i 10.000 po komadu. Dizel se isplaćuje po dostavljenom obračunu... Dakle, Agrarni budžet se troši.

Čeka se još obećanih 500 kilograma kukuruza po kravi muzari, kao pomoć farmerima. Međutim, kada nešto zavisi od službi u Državnim robnim rezervama onda budite spremni na dug period, jer se tamo sučeljavate sa pričom kako nešto „ne može” umesto „kako može”, a zapravo čuvaju se prevaranti – pojedini skladištari. Dakle, oni koji lažno tvrde da zrno imaju na lageru, a magacini su im, zapravo, prazni.

Do prolećne setve ministar Knežević, sa timom koji ima i koji će dopuniti, moraće promeniti kurs prethodnika i otpočeti da – „jačaju svoje prijemnike”, a ne da ih isključuju čim im upućena reč nije po volji – skaču i kažu „stanite da vama objasnimo”! Ta promena je, zapravo, put do drugih krupnijih.

Prvih sto dana, ovo kažem bez zle namere, uvažavanje argumenata baš i nije bila jača strana pojedinih ministara u Vladi. Da je drugačije, zar bi zabranili izvoz uljarica iz zemlje Srbije, u kojoj je produkt od zrna soje - sačma, za 30 odsto skuplja od zrna iz kojeg je isceđeno ulje? Ko da poveruje da ta odluka o zabrani čuva interes nacije (stočare)? Zbog čega potražnja od 12 litara ulja po stanovniku nije uzeta u obzir i da zbog tih potreba, uz prodaju suncokreta u izvozu nastale nestašice ulja (izuzev veštački izazvanih), na koju su uticale ovakve odluke Vlade, ne može ni biti? To je čist autogol Vlade zarad volje moćnih. Ali, loše je što je i prekinut otkup kukuruza za Državne rezerve i što je izmišljena komplikovana procedura za razmenu tovljenika za kukuruz. Ministar Rasim Ljajić je učinio i dodatnu grešku – na čelo Nacionalnog saveta potrošača kome bi valjalo da on odgovara – upisao je sebe!?

Kada je reč o vezi Vlade i borbe protiv korupcije, valjalo bi da ona brzo pokaže ko dozvoljava prodaju mineralnog đubriva sa lažnim sastavom i ko su dužnici Državnim robnim rezervama i ko ih krije? A duguje se još kukuruz, brašno, pšenica, stoka...?

Pun kreativni kapacitet Ministarstvo poljoprivrede će pokazati uvažavanjem javne rasprave o Nacrtu zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju ili je ovaj papir pustilo u raspravu Ministarstvo finansija, da bi se u zimskoj dokolici poljoprivrednici zabavljali. Već prve varnice pokazuju da farmeri o ovom dokumentu žele ozbiljan dijalog i da ukrste interese i, dabome, da provere istinsko opredelenje vladajuće elite prema poljoprivrednicima. Dokaz iskrenosti ovih namera biće dugoročni plan izdvajanja novca.

Proteklih sto dana Ministarstva poljoprivrede prema obavezama koje ih čekaju samo su dobar uvod u veliko spremanje ovog sektora.