- TRŽIŠTE - /10.03.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.20 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.55 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.49 din/kg , pšenica 20.04 din/kg , soja 33.21 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.88 din/kg , pšenica 15.93 din/kg , soja 31.44 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.55 din/kg , pšenica 20.94 din/kg , soja - ;

STOČARIMA 90.000 HEKTARA DRŽAVNE ZEMLJE

 

Beograd, 27. maj 2019.

Izvor: večernje novosti

  • Zakup državnog zemljišta ove agrarne godine oborio rekord, a neke opštine tek sada ponudile oranice. Propisi predviđaju da uzgajivači stoke mogu da seju samo kulturu koja im treba. Na zakup ukupno nuđeno 280.000 hektara

Uslovi za dobijanje državnog zemljišta u zakup su pooštreni, a opštine i gradovi u Srbiji, kako nadležni ističu, ostvarili su rekord, bar kada je reč o ovom poslu. Naime, u agroekonomskoj 2018/19. godini, u 56 opština i gradova ostvaren je rekordan zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Uz zemljište u Vojvodini, najveće površine pod zakupom bile su u 47 opština i gradova u centralnoj Srbiji.

Inače, pravo prečeg zakupa u Srbiji imaju stočari, jer je to i jedna od strategija države za razvoj ove grane poljoprivrede. Ipak, nedavno je usvojen i izmenjeni Pravilnik o uslovima i postupku davanja u zakup, kojim se ozbiljnije kontroliše upotreba dobijene zemlje. Stočari, koji zakupe oranice, na njima moraju isključivo da seju onu kulturu koja im je potrebna za stoku.

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, u odnosu na površine date u zakup i na korišćenje prethodnih godina, ove beležimo rekord u Aleksandrovcu, Aleksincu, Arilju, Babušnici, Beogradu, Boljevcu, Boru, Bosilegradu, Brusu, Čačku, Čajetini, Crnoj Travi, Ćupriji, Dimitrovgradu, Ivanjici, Kniću, Koceljevi, Kosjeriću, Krupnju, Leskovcu, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Malom Crniću, Medveđi, Mionici, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Osečini, Preševu, Prijepolju, Raški, Ražnju, Sjenici, Smederevskoj Palanci, Surdulici, Svilajncu, Topoli, Tutinu, Ubu, Užicu, Valjevu, Varvarinu, Velikoj Plani, Vlasotincu, Vrnjačkoj Banji, Zaječaru i Žitorađi.

- Stočari su ove agrarne godine, na osnovu prava prečeg zakupa dobili 90.000 hektara, od 280.000 koliko je bilo rasploživo - kazao nam je Branko Lakić, direktor Uprave za zemljište. - To je dobro, jer paralelno sa procesom restitucije, država iz meseca u mesec sve više gubi zemljište. Ove godine imamo i opštine koje prvi put daju zemlju u zakup. Tu nema velikih površina i nije neki kvalitet zemlje, zbog toga se ranije ona nije izdavala.

Prema rečima Lakića, prioritet imaju vlasnici preživara, koji dobijaju zemlju na nekoliko godina. Tako je lakše da se planira proizvodnja. Ali se na taj način čuva i kvalitet zemljišta, jer je najlošija opcija da se ono eksploatiše na godinu dana.

PRVI PUT

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je od 2006. godine i usvajanja Zakona o poljoprivrednom zemljištu, u pojedinim opštinama tek u agroekonomskoj 2018/19. godini prvi put ostvaren zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. To su Aleksandrovac, Bor, Bosilegrad, Koceljeva, Mali Zvornik, Osečina, Preševo, Prijepolje i Raška.