SUFICIT U AGRARU

 

Beograd, 4. maj 2011.

 

Ukupan izvoz poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije u prvom tromesečju bio je 607 miliona dolara, što je 45,7 odsto više nego u isto vreme prošle godine, rekao je saradnik u Centru za naučno-istraživački rad PKS Vojislav Stanković. On je naglasio da je u ukupnom izvozu iz Srbije sektor agrara učestvovao sa 22,6 procenata, a da je stopa pokrivenosti uvoza izvozom u prva tri meseca bila 221,7 odsto. Stanković je naveo da je istovremeno vrednost uvoza od početka godine do kraja marta bila 273,8 miliona dolara, 15,4 odsto više nego u isto vreme 2010, a u ukupnom robnom uvozu agrara učestvovao je sa skoro šest procenata.

Najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu bili su kukuruz, koji je prodat za 129,5 miliona dolara, potom šećer za 32 miliona dolara, pšenica i smrznute maline za po 26 miliona dolara, kao i sveže jabuke za 19,8 miliona dolara, istakao je Vojislav Stanković.

 

Interes za našu pšenicu

 

Ove godine, tri meseca pred žetvu, javljaju se zainteresovani inostrani kupci za pšenicu, koji žele da putem svojih kompanija u Srbiji učestvuju u otkupu, što ranije nije bio slučaj.

Izvoz pšenice do sada su obavljale domaće kompanije, koje su u proseku otkup završile po 16 dinara za kilogram, a izvoz po 26-28 dinara.