SUFICIT U AGRARU 1,1 MILIJARDA DOLARA

 

Beograd, 7. novembar 2011.

Za prvih devet meseci ove godine iz Srbije je u svet izvezeno poljoprivredno – prehrambenih proizvoda u vrednosti od 1,95 milijardi dolara, uvezeno je za 845,5 miliona dolara, pa je ostvaren i suficit u trgovini sa svetom od 1,1 milijardu dolara.  U ovom periodu ostvaren je rast izvoza od 34,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pa on u ukupnom robnom izvozu Srbije učestvuje sa 22 odsto. Istovremeno rast uvoza je 19,7 odsto sa učešćem u ukupnom robnom uvozu od 5,7 odsto, a stopa pokrivenosti uvoza sa izvozom je 230,7 odsto, pa ima rast od 48,2 odsto. Ukoliko se nastavi dosadašnja tendencija u spoljnotrgovinskoj razmeni agrarnih proizvoda Srbija će do kraja ove godine ostvariti izvoz u vrednosti od oko 2,8 milijardi dolara, uvoz od oko 1,2 milijarde dolara i rekordan suficit od oko 1,6 milijardi dolara.

Ukupan desetomesečni izvoz po hektaru obradivih površina u Srbiji je 464 dolara, što je čak četiri puta manje od izvoza Delta kompanije. Inače, očekuje se da će na kraju ove godine devizni promet od kukuruza biti oko 470 miliona dolara.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu Vojislav Stanković kaže da su najvažniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu žuti kukuruz u vrednosti od 300,3 miliona dolara, šećer od šećerne repe rafinirani u vrednosti od 85,2 miliona dolara, malina ,,roland'' zamrznuta u vrednosti od 79,7 miliona dolara, merkantilna pšenica u vrednosti od 74,1 miliona dolara, a jestivo ulje od suncokreta izvezeno je u vrednosti od 64,1 miliona dolara. Voće i povćre sa ostvarenim izvozom od 466,9 miliona dolara učestvuje u ukupnom robnom izvozu sa 5,3 odsto.

Spoljnotrgovinska razmena proizvodima agrarnog porekla bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice EU učestvuju sa oko 48 odsto u izvozu Srbije proizvodima agrarnog porekla, a drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA sporazuma, gde je Srbija plasirala oko 46 odsto od ukupno ostvarene vrednosti izvoza agrarnim proizvodima.