SUMNJA SE DA JE AFRIČKA KUGA SVINJA VEĆ STIGLA U SRBIJU

 

Mladenovac, 8. avgust 2019.

Izvor: Politika

  • U okolini Mladenovca preventivno je ubijeno na desetine ovih životinja

Najkasnije do petka biće gotovi rezultati laboratorijskih analiza prema kojima će se znati da li se i u Srbiji pojavila smrtonosna bolest životinja – afrička kuga svinja (AKS), saznaje „Politika”.

Zbog sumnje da se pojavila teška zarazna bolest – afrička kuga svinja – u dva sela u okolini Mladenovca pre nekoliko dana ubijeno je na desetine ovih životinja. Na osnovu prijavljenog uginuća jedne svinje u zaseoku Šume sela Rabrovac, nadležne službe Uprave za veterinu iz predostrožnosti su u tom selu, kao i u Velikoj Krsni, izvršile eutanaziju svih svinja u kontaktnim domaćinstvima. Novčane nadoknade vlasnicima eutanaziranih životinja isplaćuju se na osnovu tržišne cene.

Srbija je praktično okružena ovom bolešću, od koje se dugo strahuje jer donosi velike ekonomske gubitke. Reč je visoko zaraznoj bolesti za koju ne postoje ni vakcina ni lek. Od nje mogu da obole domaće i divlje svinje, ali ne i ljudi. Bolest na farmama i kod divljih životinja već su prijavile Mađarska, Rumunija, Bugarska, Slovačka...

Poslednjih dana preduzete su potrebne mere u slučaju da analize pokažu da je reč o smrtonosnoj zarazi životinja koja hara Evropom i svetom.