- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

SUŠA NIJE JAČA OD BRDSKE SALATE

 

Kriva Reka, 3. oktobar 2012.

Zelena salata će se i dalje gajiti u brdima, gde je rod kvalitetan, bez bolesti i virusa. Imamo leka i za sušu koja je letos ovu obećavajuću proizvodnju prilično ugrozila. Dogodine biće dovoljno vode za taj unosan izvozni posao.

To ovih dana, privodeći kraju prvi ciklus proizvodnje zelene sakate, kažu žitelji Krive Reke pod Zlatiborom, odvajkada sela stočara, a sada i povrtara. Nisu baš zadovoljni kako je taj novi poduhvat krenuo, prvi te vrste u brdima jugozapadne Srbije, ali ne jadikuju. Navikli su Krivorečani, majstori najbolje pršute, da se bore na tržištu i prilagođavaju ćudima prirode.

 

 

 

 

 

 

Radovan Stojanović u njivi pod salatom

 

Početkom minulog leta su oni, podsećamo, organizovano ušli u proizvodnju zelene salate, na oranicama u središtu sela na 750 metara nadmorske visine. Sa unapred obezbeđenom prodajom, uz znatna ulaganja i uspešnom probnom proizvodnjom koja je potvrdila da topli dani i hladne noći od maja do oktobra veoma pogoduju gajenju kvalitetne salate u brdima. U ovdašnje udruženje „Zlatiborski plodovi” okupljena su 23 domaćina i pet najsmelijih investiralo je u ovaj posao. Opština Čajetina pomogla im je iskopavanjem vodoakumulacije Kotren, jer je navodnjavanje u bezvodnim brdima za povrtarstvo presudno.

Posadili su početkom leta Krivorečani zelenu salatu na desetak hektara, napravili sisteme za navodnjavanje, hladnjaču i drugo, uz uverenje da će im se ulaganja brzo vratiti u poslu koji je, govorili su, unosniji od malinarskog. Prodaju su obezbedili u domaćim trgovinama, s namerom da rade i za Sloveniju, a naše pisanje o ovom poduhvatu doprinelo je da im se javi jedna firma tražeći da krivorečku salatu izvozi u Rusiju. Ipak, nisu ostvarili planirano.

- Suša nas je ozbiljno omela, očekivani rod prepolovila. Salata je, istina, lepo krenula, opština na vreme završila gradnju vodoakumulacije Kotren, ali kad su sparni dani dugo potrajali to izvorište je doneklo „utanjilo”, pa nam je vode ponestalo. Manji deo zasada je ipak solidno rodio, dobar kvalitet pokazao i prodat je na domaćem tržištu, ali veće količine nismo imali da bismo ih izvezli. Ostalo je još da salatu oberemo sa oko jednog hektara – kazuje za naš list ovdašnji domaćin Radovan Stojanović, predsednik udruženja „Zlatiborski plodovi”.

Krivorečani, međutim, na prvoj prepreci ne zastaju. Već prave planove za narednu godinu, rešeni da i za sušu nađu leka.

- Nećemo odustati od ove proizvodnje. Za sledeću godinu iskopaćemo i bunare da bismo, uz korišćenje vodoakumulacije, obezbedili dovoljno vode. A onda su planovi oko veće proizvodnje i izvoza ostvareni – dodaje Stojanović. (B.Pejović, Politika)