SUSRET ODGAJIVAČA TOVNIH RASA GOVEDA

 

Pirot, 14. april 2011.

 

Odgajivači goveda u sistemu „krava-tele” održaće sutra savetovanje o ovoj proizvodnji na Staroj planini, nedaleko Pirota, da bi i utvrdili Nacrt uredbe o podsticajima iz Agrarnog budžeta o ovom stočarstvu.

Prema procenama poljoprivrednih stručnih službi, u ovom pašnjačkom govedarstvu u Srbiji se nalazi oko 2.000 krava i to je najbolji model u proizvodnji teladi za kvalitetan tov i zaštita oranica i pašnjaka od korova.

Pašnjaci u Pavlišu  sa herefordima

Ova stada su na pašnjacima skoro cele godine, a jedini proizvod je tele za tov. Među grlima malo je onih u čistoj rasi, pa se za dalji razvoj ovog govedarstva očekuje uvoz bikova i junica.

Među odgajivačima jasan plan i podršku STAR programa trenutno ima Centar hereforda u Ečkoj, koji će uvesti bika i junice ove rase.

Najviše grla trenutno se nalazi na ispaši na Staroj planini, u Banatu i Koviljskoj adi. Uglavnom, to su grla u tipu domaćeg šarenog govečeta, a u poslednje vreme uvezeno je i stotinak grla crnog angusa.

Prema informacijama do kojih je u Ministarstvu poljoprivrede došao „AgroServis”, za ovaj vid podrške stočarstva planirano je 50 miliona dinara, pa farmeri, uz najavu ministra Dušana Petrovića o ulaganjima u ovu granu poljoprivrede, očekuju da će ono, posle deset godina obećanja, konačno biti i ostvareno.

Ovi stočari pripremili su predlog uredbe prema kojoj se očekuje 35.000 dinara po obeleženom grlu, što je skoro polovina iznosa koji sa premijom za mleko i za umatičenu kravu dobijaju farmeri.

Gazdinstvo Mirkov u Kikindi: junad hereforda u tovu

U predlogu se navodi da najmanji broj krava po registrovanom gazdinstvu bude pet, a najveći sto i da pravo na ova sredstva imaju i pravna lica, ali nije predviđeno da se u ovaj sistem puštaju mlečna grla. Zapravo, osnovno obeležje ovog stočarenja je da mleko od krave isključivo koristi njeno tele.

Oni stočari koji budu koristili ove podsticaje, kako piše u predlogu uredbe, nemaju prava na druge subvencije – računajući i organsku proizvodnju mesa, izuzev za tovni podmladak.

O ovom stočarstvu u javnosti se malo zna, pa će uskoro emisija „Znanje-imanje” (urednik Jasmina Nikitović - Stojičić) biti posvećena ovoj temi, kao i poseban prilog u listu „Moje Gazdinstvo”

.