- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

SUVO ZEMLJIŠTE ZABRINJAVA POLJOPRIVREDNIKE U JUŽNOM BANATU

 

Vršac, 26. oktobar 2018.

Izvor: RTV

  • Jesenja setva je i dalje u toku, ali optimalni rokovi lagano ističu. Ono što brine poljoprivrednike u južnom Banatu je – šta uraditi sa suvim zemljištem? Tokom čitavog septembra nije pala ni kap kiše. Bez obzira na sve, jesenje radove na njivama ne treba odlagati.

Stručnjaci savetuju poljoprivrednicima da bez obzira na suvu zemju obave jesenju setvu.

"Naša preporuka je da se setva odvija, jer se mi sad nalazimo u optimalnom roku, a kiša će učiniti svoje", rekao je dr Vladan Ugrenović, PSS Institut "Tamiš".

Za uspešno nicanje treba 15-20 litara po kvadratnom metru, što jednodnevna kiša nije obezbedila. Zato bi ovo malo vlage trebalo da se čuva pravilnom obradom zemlje.

"Tu je bilo grešaka. Ko je radio oranje, taj je sigurno imao problema, ko je radio tanjiranje taj je i mogao da uradi predsetvenu pripremu. Za naredni period, ukoliko bude padavina dovoljno treba obratiti pažnju na predstvenu pripremu. Raditi oruđima koja manje isušuju zemljište kao što su recimo razrivači", kazao je Ugrenović.

Mnogi su poslušali savet u vezi sa setvom, međutim ovako zasad izgleda polje zasejano uljanom repicom. Proizvođači se boje da će jesenja suša da im poveća troškove i pomrsi planove.

"Najgore ako se bude desilo da seme dobije neku količinu vlage da proklija, a da nema dovoljno da završi ciklus nicanja, to jest da zasuši klica. Onda tu nema spasa. Tu onda sigurno dolazi do preoravanja ili neke naknadne setve", saopšrio je Vladimir Panić, poljoprivrednik iz Pančeva.

Ratari kažu da je sejanje u suvu zemlju opteretilo mašine i povećalo broj operacija,

"Još dodatni su troškovi ravnanja tog zemljišta, valjanje, sabijanje da bismo sačuvali vlagu koja praktično nije ni postojala. I onda dolazi do povećanja troškova u smislu nafte koja nam je ekstremno velika", izjavio je Nikola Pavlov, poljoprivrednik iz Pančeva.

Obećanja da će se to promeniti ima, ali se ona ne sipaju u rezervoar. Ratari imaju odgovor i na pozive nadležnih da počnu sa navodnjavanjem.

"Problem je svima nama seljacima energija koja se upotrebljava za to. Korišćenje dizel goriva koje je izuzetno skupo, a nemamo subvencionisano gorivo za to. Dalekovodi prolaze pored njive, preko njive, ne možeš da je koristiš, što je mnogo jeftinije. A da se to dovede na njive to je veoma velika investicija za jednog čoveka", kazao je Lazar Šušnjar, poljoprivrednik iz Pančeva.

Setva ipak odmiče, a žetva je daleko i teško je reći kakva će biti. Izvesno je samo to da nije baš najboljle počelo za ozime useve.