- TRŽIŠTE - /06.08.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.70 din/kg , pšenica 18.00 din/kg , soja 36.50 din/kg ; /06.08.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.92 din/kg , pšenica 21.56 din/kg , soja 32.92 din/kg ; /06.08.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.68 din/kg , pšenica 21.29 din/kg , soja 30.55 din/kg ; /06.08.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 23.55 din/kg , pšenica 25.35 din/kg , soja - ;

TENDER ZA PRIVATIZACIJU PKB-A U AVGUSTU

 

Beograd, 1. avgust 2018.

Izvor: Politika

  • Ministarstvo privrede najavilo da ─çe uskoro oglasiti prodaju dela dr┼żavne imovine i kapitala u ovom preduze─çu

Ministarstvo privrede potvrdilo je ono ┼íto je MMF najavio jo┼í pro┼íle nedelje – da ─çe u avgustu biti objavljen novi tender za privatizaciju Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB).

Poslednji veliki dr┼żavni kombinat bi─çe privatizovan po modelu prodaje dela imovine i kapitala u vlasni┼ítvu Republike Srbije i Akcionarskog fonda u zavisnim dru┼ítvima „Eko-lab” i „Agroekonomik”.

Kako je preneo Tanjug, prema zaklju─Źku vlade objava poziva za prikupljanje ponuda za javno nadmetanje o─Źekuje se narednog meseca. Ministarstvo privrede preciziralo je da ─çe nadmetanje biti obavljeno zajedno, i u istom postupku, modelom prodaje imovine i to dela poljoprivrednog zemlji┼íta, gra─Ĺevinskih poslovnih objekata PKB-a, opreme, zaliha rezervnih delova, stada i udela ove korporacije u zavisnim dru┼ítvima, kao i modelom prodaje kapitala u vlasni┼ítvu Republike Srbije.

Re┼íavanje statusa ovog preduze─ça deo je programa „─Źuvarku─ça”, koji je Srbija potpisala sa MMF-om. I u prethodnom aran┼żmanu jedan od uslova bio je pronala┼żenje partnera za PKB, i to do juna ove godine, ┼íto se nije dogodilo.

Kako je „Politika” nedavno objavila, predstavnici sindikata i dr┼żave od po─Źetka godine imali su nekoliko sastanaka na temu privatizacije a bilo je re─Źi i o socijalnom programu prema kome bi zaposlenima bilo ponu─Ĺeno 450 evra, po godini radnog sta┼ża, kao i mogu─çnost da, ukoliko budu ┼żeleli, nastave da rade kod novog poslodavca. U PKB-u i zavisnim preduze─çima zaposleno je oko 1.700 radnika.

Prema nezvani─Źnim informacijama, na prodaju ─çe biti ponu─Ĺeno dr┼żavno poljoprivredno zemlji┼íte povr┼íine oko 17.000 hektara, sto─Źni fond, objekti, farme i mehanizacija… Predstavnici sindikata isti─Źu da su obave┼íteni kako se ne─çe prodavati 4.500 hektara gra─Ĺevinskog zemlji┼íta, koje bi formalno ostalo u okviru starog preduze─ça PKB. Ministarstvo privrede jo┼í nije potvrdilo ove informacije.

Dr┼żava, koja je formalni vlasnik PKB-a od septembra 2016. kada je Grad Beograd ustupio 99 odsto akcija, poslednjih godina poku┼íava da na─Ĺe najprihvatljiviji model privatizacije za ovo strate┼íki va┼żno preduze─çe, koje je sve vi┼íe optere─çeno dugovima. Zaklju─Źno sa krajem 2017. godine dug PKB-a iznosio je oko 80 miliona evra.

Nekada┼ínja Agencija za privatizaciju objavila je decembra 2015. javni poziv za prodaju imovine PKB, po po─Źetnoj ceni od 154 miliona evra, ali na otvaranju ponuda u martu 2016. nije bilo zainteresovanih. Posle toga prodaja je obustavljena i nalo┼żena je nova procena vrednosti kapitala.

Po─Źetkom pro┼íle godine interesovanje za privatizaciju PKB pokazali su, izme─Ĺu ostalih, Industrija mesa „Matijevi─ç”, „MK grupa”, kao i „Al Dahra” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ali sve je ostalo na neobavezuju─çim ponudama jer Ministarstvo privrede u me─Ĺuvremenu nije raspisalo javni tender za privatizaciju PKB-a.