- TRŽIŠTE - /21.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.15 din/kg , pšenica 19.28 din/kg , soja 31.32 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.41 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 27.51 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.92 din/kg , pšenica 23.85 din/kg , soja - ;

„TENIS” ZAKUPIO ZEMLJU U KIKINDI I ZRENJANINU

 

Zrenjanin, 26. jul 2017.

Izvor: Politika

  • Reč je dugoročnom zakupu na 30 godina a nemački proizvođač će hektar poljoprivrednog zemljišta plaćati u proseku 207 evra godišnje

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da od 1. novembra kreće realizacija dve investicije nemačke kompanije „Tenis” i to u Zrenjaninu i Kikindi.

Ovom proizvođaču mesa zasada je odobren zakup parcele od 2.420 hektara u okolini Zrenjanina i približno jednaka površina u blizini Kikinde. Reč je dugoročnom zakupu na 30 godina a „Tenis” će hektar poljoprivrednog zemljišta plaćati u proseku 207 evra godišnje. Plan je da na tim lokacijama budu izgrađeni i prvi objekti za uzgoj, tov, klanje i preradu svinjskog mesa.

– Oni u posed zemljišta ulaze od 1. novembra. Zemlja im je iznajmljena po ceni koja je veća od prosečne, za oko 207 evra po hektaru godišnje. Naši stočari dobijaju je po 190 evra. Moraće i da polože obavezne bankarske garancije – rekao je Nedimović.

On je za „Politiku” potvrdio informacije da je „Tenis” konkurisao za zakup zemljišta u još tri opštine. Ovaj proizvođač čeka dozvolu za zakup parcela u Plandištu, Vršcu i Sečnju, ali komisija još nije obradila te zahteve.

Prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede, ta kompanija tražila je ukupno 15.000 hektara zemlje u zakup. Na pet pomenutih lokacija po 3.000 hektara, ali će dobiti 20 odsto manje od toga.

– Dolaskom „Tenisa” obezbeđuje se veliko tržište koje oni imaju u Evropi, Rusiji i Kini. Bilo je sumnje da li će posao biti transparentan. Čak su govorili da je Zakon o zakupu poljoprivrednog zemljišta na 30 godina bio namenjen samo ovoj kompaniji – rekao je ministar, dodajući da je do sada komisija odobrila devet projekata i samo dva se odnose na „Tenis”. Preostalo su zahtevi za dugoročni zakup zemlje srpskih kompanija, a lokalne samouprave će doneti konačnu odluku da li su saglasne sa tim predlogom. Nedimović kao dobru stranu dolaska „Tenisa” navodi mogućnost plasmana svinjskog mesa, između ostalog i na evropsko tržište. Jasno je da od toga neće biti ništa sve dok Srbija vakciniše svinje protiv klasične kuge. Kraj vakcinacije bio je najavljivan za ovu godinu, ali se to nije dogodilo.

– Tačno je da još ne možemo da izvozimo sveže meso u EU, ali možemo termički obrađene proizvode. Zbog toga nam je „Tenis” potreban, a ne za izvoz svežeg mesa. Oni imaju i svoje pogone u Rusiji. Pre nekoliko meseci u Briselu je neformalno dogovoreno da ćemo prerađevine iz Srbije u Rusiju moći da šaljemo Dunavom baržama i rashladnim kontejnerima – rekao je Nedimović.

Odbijeni veleposednici

Komisija je dugoročni zakup poljoprivrednog zemljišta do sada odobrila za sedam domaćih kompanija iz sektora prehrane i prerade. Može se videti da među njima nema nekih od najvećih zemljoposednika u Srbiji, poput Matijevića, Miškovića ili Kostića i drugih dosadašnjih zakupaca velikih državnih parcela. Iako su, po nezvaničnim informacijama, takođe konkurisali za državne parcele, nadležni ističu da su mnogi odbijeni jer se u obzir uzeti i količina zemljišta koju kompanije imaju u vlasništvu ili zakupu. Dozvolu su načelno dobili:

– Vinarija „Levač” (Paraćin): prerada jabuka i proizvodnja sirćeta, rakije i vina od jabuke

– „Geneza” (Kanjiža): prerada povrća

– JSO (Novi Bečej): prerada uljane tikve i proizvodnja tikvinog ulja

– „Mikrotri” (Pećinci): prerada jabuke i proizvodnja čipsa od jabuke

– „Jakuma” (Smederevo): prerada maline

– Vinarija „Aleksić” (Vranje): prerada grožđa i proizvodnja vina

– „Feješ” (Kanjiža): prerada povrća

Zakon o zemljištu na javnoj raspravi od 15. avgusta

Novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji bi trebalo da reši pitanje prodaje zemlje strancima, završen je i poslat Evropskoj komisiji na mišljenje, saznaje „Politika”.

Očekuje se da će u parlamentu javna rasprava o nacrtu ovog zakona početi 15. avgusta.