- TRŽIŠTE - /29.05.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 19.60 din/kg , soja 42.00 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.65 din/kg , pšenica 20.02 din/kg , soja 32.97 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.64 din/kg , pšenica 17.12 din/kg , soja 31.21 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.70 din/kg , pšenica 22.02 din/kg , soja - ;

Tovno govedarstvo

 

UDRU┼ŻENJE „AGROPROFIT” PREDLA┼ŻE FORMIRANJE STO─îNOG FONDA

Novi Sad, 19. maj 2020.

Upravni odbor Udru┼żenja „Agroprofit” iz Novog Sada, u ─Źijem sastavu je Proizvodna grupa odgajiva─Źa tovnih rasa goveda, ocenio je izuzetno korisnim poslovnim potezom razmenu kukuruza za ┼żivu vagu junadi. Sto─Źari su uspe┼íno obavili isporuku svoje junadi i sada ─Źekaju da ┼íto pre preuzmu kukuruz.

Ceo postupak je sproveden uz punu podr┼íku Ministarstva poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede, ┼íto se osetilo u efikasnosti rada pojedinih slu┼żbi u Dr┼żavnim robnim rezervama.

Iz Proizvodne grupe pomenutog udru┼żenja 147 gazdinstava predalo je klanicama 1.550 junadi, prose─Źne te┼żine 600 kg, ─Źime su ostvarili pravo na preuzimanje oko 16.000 tona merkantilnog kukuruza. Prema nepotpunim podacima, u razmeni je ukupno u─Źestvovalo 330 gazdinstava. Upravni odbor uputio je molbu Dr┼żavnim robnim rezervama da ubrzaju potpisivanje ugovora sa sto─Źarima i da upozore pojedine skladi┼ítare da ne napla─çuju tro┼íkove usluga, jer na to nemaju pravo niti ugovorenu obavezu.

Prema proceni Udru┼żenja, ponuda june─çeg mesa u na┼íoj zemlji i dalje ─çe biti ve─ça od potro┼ínje,  iako je obnavljanje tova sve te┼że i zbog nedostatka kupaca tov sve du┼że traje. Zbog takve situacije, intervencije dr┼żave u smanjenju pritiska na tr┼żi┼íte  uz pronala┼żenje izvoza bi─çe neophodan posao. Upravni odbor zbog toga ─çe sa─Źiniti predlog da se u Privrednoj komori Srbije i Ministarstvu poljoprivrede razgovara o ovoj grani govedarstva, jer, kako je re─Źeno, nije opravdano da se za sto─Źarstvo izdvajaju zna─Źajna sredstva poreskih obveznika, a da od toga u krajnjem efektu najvi┼íe koristi imaju trgovci i klani─Źari.

Iskusni i vi┼íegodi┼ínji tovlja─Źi junadi poru─Źuju da bi bilo zna─Źajno da se u PKS oformi ponovo Sto─Źani fond, iz koga bi se koordinirao izvoz i uvoz june─çeg mesa. Danas, kako je re─Źeno, svaki uvoznik mo┼że dobiti pravo na uvoz neograni─Źenih koli─Źina i to bez razlike kakva je situacija na doma─çem tr┼żi┼ítu. U Udru┼żenju „Agroprofit” zavr┼íena je detaljna kalkulacija o tro┼íkovima proizvodnje june─çeg mesa u vi┼íe varijanti i na osnovu toga sto─Źari ─çe imati mogu─çnost da procene koliko je za njih realna otkupna cena kvalitetne junadi 2,10-2,20 evra/kg. Interesantno je  da se ova cena sasvim uklapa u cene koje danas klani─Źari ostvaruju u prodaji sve┼żeg mesa i june─çih prera─Ĺevina. Ima i sto─Źara koji smatraju da je korisnije da se podsticaji od 15.000 dinara po grlu, koje daje Ministarstvo poljoprivrede, iskoriste za formiranje isporuka kupcima u dalekim zemljama (tro┼íkovi transporta). Me─Ĺutim, ovo sigurno nije interes malih odgajiva─Źa tovnih junadi, koji se sa gajenjem 5-6 komada bave iz malih ekonomskih potreba.