- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Tovno govedarstvo

 

FARMA BERZE  - REPRODUKCIONI CENTAR ZA ┼áAROLE GOVE─îE

Utrine, 11. jun 2020.

Tovno govedarstvo u Srbiji otvaranjem Reprodukcionog centra za uzgoj goveda ┼íarole rase dobilo je novi podsticaj, uz neophodnu saradnju Farma Berze sa nau─Źnim institucijama i sa preuzimanjem znanja i iskustava iz sto─Źarski razvijenih zemalja – rekao je Velimir Stanojevi─ç, dr┼żavni sekretar za poljoprivredu, ┼íumarstvo i vodoprivredu, otvaraju─çi ju─Źe pomenuti Centar, nedaleko Utrina.

┼áarole farma, u vlasni┼ítvu familije Berze, dve godine uspe┼íno gaji ovu rasu tovnih goveda, koje spadaju me─Ĺu najnaprednije u svetu i koja se prilago─Ĺava uslovima ispa┼íe. Francuski geneti─Źari, kako je ju─Źe re─Źeno, dobrom selekcijom stvorili su ┼íarole, koji izuzetno dobro koristi kabastu hranu, ima visok dnevni prirast u tovu, kao i svega 7% rizi─Źnih telenja.

Pomo─çnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i ┼íumarstvo Vladislav Krsmanovi─ç je, pozdravljaju─çi prisutne i iznose─çi zahvalnost ─Źlanovima Berze za ovaj napredak u sto─Źarstvu, izme─Ĺu ostalog rekao:

  • Pokrajinska vlada i na┼í sekretarijat u poslednjih par godina prepoznali su zna─Źaj sto─Źarstva, a posebno govedarstva, ┼íto smo potvrdili zna─Źajnim izdvajanjima za ovu granu. To ─çemo ─Źiniti i u budu─çe, a naro─Źito ─çemo pratiti interes mladih poljoprivrednika. Sve na┼íe konkursne linije su u funkciji i verujem da ─çemo idu─çe godine imati jo┼í bolje rezultate, pre svega u sto─Źarstvu - rekao je Krsmanovi─ç.

Na ovoj sve─Źanosti u─Źestvovalo je vi┼íe od 100 farmera iz cele Srbije, pa se na inicijativu Udru┼żenja „Agroprofit”, koje je i podstaklo osnivanje ovog centra, razgovaralo i o daljoj sudbini tovnog govedarstva u Srbiji. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu su i ovom prilikom rekli da ─çe podstaknuti sve aktivnosti Udru┼żenja, a da ─çe razmotriti i inicijativu da se ubrza isplata pojedinih podsticaja. Naime, sto─Źari koji se bave uzgojem goveda za proizvodnju teladi ka┼żu da je na pa┼ínjacima sve manje trave za ishranu, a da nisu uspeli da obezbede ni kvalitetan „prvi otkos”.

 

 

 

 

 

 

Veliko interesovanje sto─Źara za tovno govedarstvo...., a i medija

Zbog toga o─Źekuju od Uprave za agrarna pla─çanja da im nakon podno┼íenja dokumentacije za isplatu za kvalitetne priplodne krave uplate novac koji bi investirali nabavku zrnaste hrane i delimi─Źno za sila┼żu.

Familija Berze sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i Udru┼żenja „Agroprofit”

Gospo─Ĺa Hargita Berze, pozdravljaju─çi goste je, izme─Ĺu ostalog, se zahvalila na saradnji dr┼żavnoj i pokrajinskoj administraciji, kao i lokalnoj upravi. Predstavljaju─çi farmu, rekla je da su 2018. godine kupili 12 komada ┼íarole junica, starosti deset meseci. Posle godinu dana su kupili jo┼í junica i bika za priplod, ali su radili i ve┼íta─Źko osemenjivanje, tako da danas ve─ç imaju oko 220 komada. Istakla je da se u Srbiji gaji oko 1.200 goveda ove rase i da je njihova farma za godinu ipo podstakla jo┼í oko 30 gazdinstava da se bave uzgojom ┼íarole rase i da se zbog toga otvara ovaj Reprodukcioni centar goveda rase ┼íarole.

Op┼íirniju reporta┼żu sa ovog doga─Ĺaja objavi─çe list „Gazdinstvo”.