Tovno govedarstvo

 

FARMERI O─îEKUJU DR┼ŻAVNE PODSTICAJE

Ada, 23.12.2022.

Proizvodna grupa odgajiva─Źa tovnih rasa goveda, pri Udru┼żenju  „Agroprofit” iz Novog Sada, na sastanku u Adi, razmatrala je svoj ovogodi┼ínji proizvodni ciklus  i najavljene dr┼żavne mere za ovu granu sto─Źarstva u 2023. godini, nakon razgovora sa ministarkom poljoprivrede, ┼íumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanaskovi─ç.

Farmeri su najvi┼íe zabrinutosti ispoljili prema jo┼í uvek neispla─çenim podsticajima i novom na─Źinu prijavljivanja za direktna pla─çanja iz agrarnog bud┼żeta.

Pored te┼íke godine u proizvodnji hrane  i prinudne kupovine hraniva, odgajiva─Źi su suo─Źeni sa besparicom zbog nerealizovanih dr┼żavnih mera podr┼íke i neki su na ivici  da klanicama rasprodaju svoja kvalitetna stada, ┼íto je njihov krajnji potez i veruju da se to ne─çe dogoditi,  jer je sa odgovornog mesta najavljena puna podr┼íka sto─Źarstvu.

Farmeri u ovoj grupaciji nisu jo┼í dobili, kako su naveli, najavljena direktna pla─çanja za kvalitetne priplodne krave i bikove, a neki nisu ni saznali gde su njihovi zahtevi za kupovinu kvalitetnih priplodnih grla, a do kraja godine ostalo je jo┼í par radnih dana za isplatu. Prema nekim proverama, u Upravi za agrarna pla─çanja pojedine prijave nisu  prona─Ĺene, pa se o obradi ne mo┼że govoriti.

Na┼íe kvalitetno tovno govedarstvo po rasnom sastavu prednja─Źi u regionu, a broj prevazilazi 12.000 krava u ─Źistoj rasi, ┼íto je od 2009. godine postognuto zahvaljuju─çi dr┼żavnim merama. Odgajiva─Źi tvrde da bez novca dobijenog iz dr┼żavne kase nemaju ┼íansu da opstanu, jer je njihov jedini godi┼ínji prihod prodato tele ili priplodna junica, a da neizvesnost bude jo┼í ve─ça mnogi i nemaju na raspolaganju pa┼ínjake, ┼íto pove─çava tro┼íkove proizvodnje.

Uvo─Ĺenjem novog modela za realizaciju dr┼żavnih mera podsticaja, prema javnom pozivu i to samo jednom u godini, uzbudilo je farmere, jer misle da dr┼żava mo┼że i odustati od izdvajanja novca za njihov posao, ┼íto se ne mo┼że zaklju─Źiti na osnovu postoje─çeg zakona o podsticajima u poljoprivredi. Poruka iz dr┼żavne administracije je jasna – sto─Źarstvo ima prednost i podr┼íku u finansiranju, ali je potrebno uvesti red u realizaciji modela finansiranja, gde se javni poziv smatra korisnim alatom. Uzgajiva─Źi za idu─çu godinu predla┼żu da se prona─Ĺe forma finansiranja po kome ─çe biti mogu─çe da se ostvari novac za junice i oteljene krave, a kako tvrde, to sa kratkim va┼żenjem poziva i svega jednom u toku godine nije mogu─çe.

Udru┼żenje je prihvatilo ponudu ministarke Tanaskovi─ç da aktivno u─Źestvuje u programiranju poslova i dono┼íenju raznih pravila u sektoru kvalitetnog tovnog govedarstva. Sto─Źari iz Banata, gde ima i najvi┼íe pa┼ínjaka, ocenili su da je u redu zalaganje ministarke da se pa┼ínjaci odgovaraju─çim propisom daju na upravljanje dr┼żavnim slu┼żbama, ali da se do tada spre─Źi zloupotreba u kori┼í─çenju ovih povr┼íina, koje su pojedine lokalne uprave izdale u zakup zainteresovanim seljacima bez stoke i koji su osu┼íeno seno prodavali lokalnim farmerima. U udru┼żenju smatraju da je potrebno ┼íto pre preuzeti model iz EU (Rumunija, Hrvatska) po kome se koriste i ─Źuvaju pa┼ínjaci. Za to sto─Źari dobijaju novac i imaju dugoro─Źne ugovore.

I pored nestabilnog tr┼żi┼íta ┼żive junadi i mesa, ovi sto─Źari ako dobiju podr┼íku iz dr┼żavne kase ne─çe odustati od ovog posla, pogotovo gazdinstva u kojima je anga┼żovana cela porodica.

Udru┼żenje je prihvatilo poziv ambasade ─îe┼íke da tokom aprila idu─çe godine sto─Źari iz Srbije posete sajam u Brnu, kao i vi┼íe odgajiva─Źa goveda i specijalnih stru─Źnih institucija u ovoj zemlji.

Sa ovog sastanka upu─çen je apel tovlja─Źima junadi da odbiju kupce koji za njihovu kvalitetnu junad nude 2,8-2,9 evra/kg ┼żive mere, jer je cena u maloprodaji izra─Źunata po mogu─çoj otkupnoj ceni od 3,5-3,6 evra/kg.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Va┼í komentar na nove cene ┼żitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---