- TRŽIŠTE - /08.10.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 14.20 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 36.50 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.89 din/kg , pšenica 19.49 din/kg , soja 32.98 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.15 din/kg , pšenica 18.16 din/kg , soja 29.07 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.62 din/kg , pšenica 24.09 din/kg , soja - ;

Tradicionalni susret sa novinarima na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu

 

NAUČNO-STRUČNO SAVETOVANJE „DOBAR DAN DOMAĆINE” 17. I 18. JANUARA 2018. GODINE

Novi Sad, 21. decembar 2017.

Na tradicionalnom susretu novinara na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu – Departmanu za ratarstvo i povrtarstvo, uoči božićnih i novogodišnjih praznika, saopšteno je više detalja o Naučno-stručnom savetovanju „Dobar dan domaćine”, koje će se održati 17. i 18. januara iduće godine u ovoj naučnoj kući.

Novinarima je predstavljen i pozivar za dolazak na ovaj izuzetan naučni skup. Ove godine to je Filip Ćosić, ratar i i stočar, student ovog fakulteta, koji ima gazdinstvo u Ravnom Selu (opština Vrbas).

Pozivar Filip Ćosić i dr Dragana Latković

Domaćin ovog susreta prof. dr Dragana Latković je istakla da Naučni skup „Dobar dan domaćine” sve više prerasta u instituciju, a kao argument za tu tvrdnju navela je da ga organizaciono podržava više od 20 opština iz Srbije, Savetodavna poljoprivredna služba iz Novog Sada, Agencija za ruralni razvoj iz Sremske Mitrovice i desetak udruženja poljoprivrednika.

-          Za novo savetovanje opredelili smo se za „teške teme” koje su tražili poljoprivrednici i mi kao naučna kuća to moramo prihvatiti. U žiži interesovanja poljoprivrednika je prognoza vremena za iduću poljoprivrednu sezonu i zbog toga smo u program uvrstili dostupnost vode za navodnjavanje,  kao i obrazloženje i verovanje u prognozu vremena – rekla je dr Dragana Latković. - Poštujući zahteve poljoprivrednika uvrstili smo među teme i pitanje „da li postoje alternativne biljke otporne na sušu koje mogu da zamene proizvodnju žitarica”? Na primeru regulisanja integralne proizvodnje u povrtarstvu otvorićemo raspravu za istu takvu proizvodnju u oblasti ratarstva – navela je dr Latković. – Kao novitet ovogodišnjeg susreta poljoprivrednika na Poljoprivrednom fakultetu naveden je „prodajni izlog”, gde će NS institut po nižim cenama za 25-30 odsto prodavati semena za prolećnu setvu - navela je dr Dragana Latković.

 

 

 

 

 

Za uspešnu i berićetnu novu godinu: novinari Đorđe Simović, Čedomir Keco i Petar Kočić

 

U ime organizatora udruženja na konferenciji za medije prisutnima se obratio i Čedomir Keco iz naše redakacije i tom prilikom istakao:

-          Ove godine otvorili smo još veću mogućnost za učešće novinara u realizaciji programa,  a posebno u delu koji smo nazvali „Press medaljon”. Naime, u ovom delu programa kolege koje uspešno prate poljoprivredu i agroindustriju imaće priliku da iznesu ili predstave teme i događaje za koje misle da su obeležile 2017. godinu.

On je još naveo da će sa fakulteta iz Novog Sada biti obezbeđen internet prenos, koji je prošle godine gledalo 36.000 korisnika, kao i da će list „Gazdinstvo” pripremiti posebno izdanje za ovaj događaj.

Direktor Poljoprivredne stanice Novi Sad Milan Milić, dr Dragana Latković i direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremske Mitrovice Petar Samardžić

U setu programa biće predstavljena organizacija agencija za ruralni razvoj poljoprivrede, elektronska obrada izdavanja državnog zemljišta u zakup, kao i rasprava o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.