- TRŽIŠTE - /20.02.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.50 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 16.22 din/kg , pšenica 22.41 din/kg , soja 35.72 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 15.71 din/kg , pšenica 17.92 din/kg , soja 33.80 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.81 din/kg , pšenica 23.04 din/kg , soja - ;

TREĆINA TEGLI MEDA I DALJE SUMNJIVA

 

Beograd, 22. jul 2019.

Izvor: Večernje novosti

  • Posle decenije borbe sa falsifikatorima, pčelari zadovoljni. Živadinović: Dogodine počinje da radi fabrika u Rači

Ne postoji prirodni med, jer bi to značilo da prihvatamo da postoji i onaj koji to nije. Med može biti samo ono što proizvode pčele, sve ostalo je sirup, pekmez, džem - jasan je Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije i direktor aleksinačkog doma zdravlja. Savez okuplja oko 10.000 pčelara, a Živadinović se istakao u borbi protiv falsifikatora meda.

Prema poslednjim podacima Uprave za veterinu, od 746 uzoraka meda od pčelara širom Srbije, samo 12 nije bilo ispravno. Podaci govore da je na tržištu i dalje 30 odsto falsifikovanog meda, ali u odnosu na situaciju od pre 10 godina, i to je veliki napredak.

- Koštalo nas je to puno, i para i živaca. Pretili su mi prebijanjem, a počinioci nikada nisu uhvaćeni. Direktno smo prozivali državne organe da ne rade svoj posao i to je urodilo plodom - kaže Živadinović.

Uspeo je da sa dva bilborda provokativne sadržine skrene pažnju na problem. Uključila se i država, formiranjem Vladinog operativnog štaba pre tri godine. Sada su kontrole češće, ali će se pravi efekat postići tek kada falsifikatori budu adekvatno, a ne simbolično, kažnjeni.

- Izvršni sudija nije na vreme dostavio presudu na izvršenje pa je predmet zastareo, a u jednom slučaju je i smanjio kaznu. Podneli smo krivične prijave, jer je falsifikovanje meda unosan biznis, tako da ih kazne od nekoliko stotina hiljada dinara ne dotiču. Rešenje je da im se zabrani delatnost - kaže Živadinović.

Pčelari okupljeni oko Saveza paralelno su radili i na brendiranju meda, odnosno tegli u kojima će moći da prodaju med direktno na tržištu, bez posrednika.

- Privodimo kraju građevinske radove na izgradnji pogona u Rači i očekujem da ćemo iduće godine početi sa radom. Ideja da se med iz Srbije plasira kao brendirani proizvod datira iz 2005. godine. Međutim, odluku da gradimo pogon doneli smo 2016, i za nepune tri godine uspeli u tome - kaže Živadinović, i dodaje da imaju veliku podršku predsednice Vlade Ane Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića.

PIJACE

Nakon što su se izborili za to da se u prodavnicama ne može prodavati "pekarski med", falsifikatori su uključili pijačne preprodavce. Tako se na veliko prodaje falsifikat za 150 dinara.