- TRŽIŠTE - /09.09.2019./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 14.70 din/kg , pšenica 17.20 din/kg , soja 35.00 din/kg ; /09.09.2019./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.28 din/kg , pšenica 18.56 din/kg , soja 33.06 din/kg ; /09.09.2019./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.25 din/kg , pšenica 14.24 din/kg , soja 30.26 din/kg ; /09.09.2019./ Berza u Parizu: kukuruz 19.14 din/kg , pšenica 17.99 din/kg , soja - ;

TRG MLADIH POLJOPRIVREDNIKA – JEDI SVEŽE, KUPUJ LOKALNO

 

Sremska Mitrovica, 1. jul 2019.

U organizaciji Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica, na Trgu Vojvođanskih brigada u Sremskoj Mitrovici, postavljen je “Trg mladih poljoprivrednika“. Cilj ove akcije jeste  podrška novim generacijama mladih poljoprivrednih proizvođača u plasmanu proizvoda.

Agencija za ruralni razvoj, obezbedila je prodajne tezge do kraja oktobra, namenjene lokalnim poljoprivrednicima mlađim od 40 godina, kao i ženama koje se bave poljoprivredom na teritoriji Sremske Mitrovice. 
Uglavnom su to proizvođači i prerađivači iz sektora pčelarstva, voćarstva i povrtarstva. Tokom ovog leta oni će  moći da prodaju isključivo proizvode za čiju su proizvodnju registrovani, tako da se na tezgama mogu naći sveže jabuke, maline, tikvice, paradajz i paprika, domaći sokovi i likeri, med i ostali pčelarski proizvodi. Kako tokom sezone budu stizali novi proizvodi, tako će se širiti i “prodajni asortiman”.

Prema rečima poljoprivrednika, takozvana „Pijaca mladih poljoprivrednika“ je odlična šansa da svoje proizvode plasiraju sugrađanima i da ostvare neku zaradu, jer kako i sami kažu – teško je nešto proizvesti, a još teže to i prodati.

- Sa ovom akcijom krenuli smo prošle godine, i tokom leta, na zahtev mladih poljoprivrednika, nekoliko puta produžavali njeno trajanje. I ove godine se javilo interesovanje, pa smo opet jedan od centralnih gradskih trgova pretvorili u “Trg mladih poljoprivrednika”. Benefiti ovakvih akcija su višestruki. Pre svega, lokalna samouprava afirmiše, favorizuje i podržava svoje lokalne poljoprivredne proizvođače, i to mlade ljude, kao i poljoprivrednice. Svako ko na ovim tezgama kupi neki proizvod, takođe pomaže lokalne poljoprivrednike, a uz to je i siguran da je kupio svež proizvod, koji dolazi iz lokalnih bašta, njiva i voćnjaka – Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica.