- TRŽIŠTE - /20.02.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.50 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 16.22 din/kg , pšenica 22.41 din/kg , soja 35.72 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 15.71 din/kg , pšenica 17.92 din/kg , soja 33.80 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.81 din/kg , pšenica 23.04 din/kg , soja - ;

Tržište junadi

 

FARMERI PROČITALI PODVALU DRŽAVE, A ULEĆU KLANIČARIMA U NOVI „ZAGRLJAJ”

Novi Sad/Beograd, 18. jun 2019.

Danas je u Državnim robnim rezervama potvrđeno da je Poziv za razmenu junadi za kukuruz doživeo neuspeh. Ovaj model  nametnulo je Ministarstvo poljoprivrede, iako su farmerima 16. maja obećali da će se sprovesti klasičan otkup. Sada se pokazalo da je razmena bila osuđena na propast zbog administrativnih uslova i količina i da su to iskoristila 2-3 klaničara za umanjenje cene junadi. Farmere je pogodila ponuda da umesto prodaje junadi dobiju pravo na preuzimanje kukuruza, a da im junad ostane. To je, zapravo, značilo da se junad ponudi jednom ili dvojici klaničara koji su „spremni” da ponude dva evra za kilogram žive vage ili i manje.

U kabinetu ministra poljoprivrede, pre minulog vikenda, predsedniku Proizvodne grupe (120 članova sa oko 2.700 junadi za isporuku) je rečeno da će se ponuditi novi model razmene, koji je Grupa predložila. Reč je o klasičnom otkupu 1.200 – 1.500 junadi po ceni od 2,20 evra/kg plus PDV i preradi mesa za konzerve, koje sada Robne rezerve nemaju na lageru. Za ovaj posao bila bi neophodna intervencija Vlade sa oko 300 miliona dinara iz rezervi, koje se uobičajeno daju za vanredne potrebe. Članovi Grupe dva dana nisu dobili zvaničan odgovor na dati predlog. U međuvremenu na videlo izlazi svakim danom sve više detalja da ovaj zastoj u prodaji junadi putem interventnog otkupa izuzetno odgovara klaničarima.

Jedna od klanica nevolju farmera dobro unovčava – junad plaćaju po 1,90 evra/kg, ako farmer od njih kupi i tele po 650  evra uvezeno iz Rumunije. Uvezena telad iz ove zemlje su iz sabirnih centara i slabija su od naših, a događa se da u isporuci ima i 25 % uginuća. Klaničari farmerima koji kupe telad „garantuju” da će otkupiti tu utovljenu robu, a kao garancija „daje se reč” (bez cene).

Danas u Udruženju „Agroprofit”, gde je povezana Proizvodna grupa tovljača, nisu bili voljni da komentarišu prekid kontakta sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, već da će sledeće nedelje imati više detalja o izvozu u Tursku, sa partnerima koga je pronašla Proizvodna grupa. Farmeri očekuju da čuju i ko to izvozi u Kinu i čiju junad, kada se iz njihovih štala ne kupuju. Očekivanja da u Tursku možemo izvoziti živu utovljenu junad nisu realne.

SAMOUBISTVO FARMERA U DUBLJU

Kako saznaje list „Gazdinstvo”, farmer S.L. (51 godina), u selu Dublje izvršio je samoubistvo. Njegovo telo pronašli su članovi porodice u štali. S.L. je bio primeran domaćin i uspešan tovljač junadi.