- TRŽIŠTE - /14.08.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 18.50 din/kg , soja 37.00 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.86 din/kg , pšenica 20.74 din/kg , soja 33.24 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.58 din/kg , pšenica 20.14 din/kg , soja 30.69 din/kg ; /14.08.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 21.98 din/kg , pšenica 24.25 din/kg , soja - ;

Tržište svinja

 

CENA TOVLJENIKA „ŠARA” - SREMSKA MANGULICA IZVEZENA U CRNU GORU

Novi Sad, 8. jun 2018.

Dok su otkupljivači i prerađivači svinjskog mesa najavljivali farmerima da će cena tovljenika nastaviti pad dogodilo se suprotno i tovljenici se danas prodaju po 160 do 175 din/kg žive vage, u zavisnosti od roka plaćanja. U regionima kao što su Mačva i Srem ima dovoljno tovljenika za kupce koji već nekoliko nedelja ne uvoze ovu robu iz okruženja. Farmeri koji godinama prate „šaranje” cena svinja na tržištu tvrde da se može očekivati rast,  ali da to neće preći 200 din/kg žive vage.

Juče je realizovan i izvoz živih svinja, rase mangulica, u Crnu Goru. Kupac je dobio odličan priplodni materijal iz Kuzmina. U ovom transportu od 400 komada bilo je i već utovljenih grla. Ostvarena je cena od 2,5 evra po kilogramu za veća grla, dok je za prasad bila 4 evra po kilogramu.

  • Ovo je dobra vest za nas koji gajimo mangulicu. Ja imam 50 krmača za rasplod i očekujem da se poveća interes za ovu vrlo specifičnu svinju – kaže za „AgroServis plus” Mile Plavšić iz Kovilja i dodaje da je u gajenju mangulice bitno očuvanje rase u čemu je potrebno da više učestvuju selekcijske službe.

Prof. dr Ivan Radović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, o pomenutom izvoznom poslu kaže:

  • Ovo je značajan događaj za domaće svinjarstvo i odgajivači autohtonih rasa mogu računati na punu našu podršku, jer smo sve bitne obaveze i standarde ugradili u odgajivački program, koji se upravo nalazi u Ministarstvu poljoprivrede na razmatranju i verujem da će biti i usvojen. Za primenu ovog programa biće neophodno da utvrdimo stanje na gazdinstvima i da svako preuzme svoj deo obaveza da bi ova proizvodnja bila održiva – poručio je prof. Radović.

Predsednik Udruženja odgajivača svinja Mačve i Srema iz Sremske Mitrovice Zoran Erić za „AgroServis plus” kaže da ga je obradovala vest o izvozu naše tradicionalne rase svinja u Crnu Goru, jer smatra da će ta prohodnost na tržište omogućiti malim odgajivačima da ostvare profit.

  • Međutim, za nas tovljače u ovom času je najbitnije da se otkupna cena stabilizuje i da ne doživljavamo šokove, kada se ona za svega sedam dana promeni za 50 ili više dinara. S obzirom da znamo u kojim uslovima gajimo svinje – proizvodnja i ponuda  prasadi na domaćem tržištu neće se stabilizovati do oktobra  ove godine – nema opravdanja za oscilacije  u ceni tovljenika, jer, zapravo, nema ni promena u obimu ponude za klanice. Svima bi nam dobrodošao jedan solidan izvoz svinjskog mesa i to bi stabilizovalo ovu proizvodnju na godišnjem nivou od oko četiri miliona grla - zaključio je Zoran Erić.