- TRŽIŠTE - /18.07.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 16.50 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.85 din/kg , pšenica 18.41 din/kg , soja 31.37 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.65 din/kg , pšenica 17.59 din/kg , soja 29.11 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.22 din/kg , pšenica 21.96 din/kg , soja - ;

U BANATU DOBAR ROD VOĆARSKIH KULTURA

 

Vršac, 19. jul 2016.

Izvor: RTV

Ove godine mnogi voćari u Srbiji imaju velike štete zbog vremenskih nepogoda. Na teritoriji četiri opštine koje pokriva PSS Agrozavod to nije slučaj, sem manjih gubitaka koje će imati pojedini voćari u Beloj Crkvi i Plandištu. Stručnjaci kažu da će ova godina za većinu njih sa ove teritorije biti dobra, a da se mogu očekivati i dobre cene. U opštinama Vršac, Bela Crkva, Plandište i Kovin višnje su već obrane, uveliko se beru kajsije i breskve, kao i šljive u zavisnosti od sortimenta, a sve mere zaštite su na većini kultura već obavljene. Preostalo je još primeniti određene tretmane kod krušaka, prvenstveno kasnijih sorti kao što je viljamovka, protiv kruškine buve, i to bi trebalo učiniti najkasnije u toku naredne nedelje.

Kod jabuka, s druge strane, treba primeniti još nekoliko tretmana pre berbe.

-      Prvenstveno je sada problem smotavac ploda i prva generacija je već krenula da se hvata u feromonske klopke, pa treba sačekati da prođe ovaj kišni talas koji se najavljuje (jer se smatra da sve preko 20 litara kiše spere korišćena sredstva), i nakon toga krenuti u zaštitu -  kaže Dejan Pantelić, dipl.ing. zaštite bilja, Prognozno izveštajna služba PSS Agrozavod, Vršac.

Opasnost preti i od crvenog pauka koji je u prethodnom periodu imao idealne uslove za razvoj, nije jednostavan za suzbijanje, a na tržištu nema puno sredstava koja se mogu koristiti u te svrhe, jer je veliki broj preparata skinut sa liste u odnosu na prethodne godine. Zbog toga se uzgajivačima jabuke preporučuje pojačan oprez, jer prisustvo crvenog pauka može uticati na veličinu ploda.

-      Naravno, treba voditi računa o pepelnici, ko ima sortiment osetljiv na pepelnicu, pre svega ajdared i crvene sorte. Ove godine je bilo dosta pepelnice, što je posledica lepe jeseni, posebno kod ajdareda, jer on zatvara pupoljke u toku jeseni i zime i dolazi do infekcije pepelnicom, a bilo je lepo vreme. Znači to su neke stvari na koje treba obratiti pažnju i izvući još dva do tri prskanja i time završiti zaštitu jabuke - kaže Dejan Pantelić.

Najavljene padavine stižu u pravo vreme što se tiče jabuke, a ako ih u narednom periodu bude na otpilike svakih deset dana, može se očekivati da rod bude A klase već do kraja jula.

Prinosi jabuke su solidni, iako nisu na nivou prošlogodišnjih, a kod šljive i višnje veoma dobri, što se očekuje i od breskve. U prognozno izveštajnoj službi očekuju da godina za većinu voćara sa ove teritorije bude dobra, a s obzirom na štete koje su zbog mraza pretrpele zemlje u regionu, mogu se očekivati i dobre cene.