U Banatu visoke podzemne vode

 

VODENA OGLEDALA ODLAŽU SETVU

Nova Crnja, 29. mart 2011.

 

U opštini Nova Crnja voda je došla ispod pragova. Stručnjaci tvrde da je nivo podzemnih voda na svega 25 centimetara od površine zemlje. To je i razlog što se u ovoj opštini pod vodom od 26.000 hektara oranica nalazi više od 12.000 hektara. Još uvek ima neobranog kukuruza, nepovađene šećerne repe, a najviše neuzoranih oranica, u koje poljoprivrednici ne znaju kada će moći da uđu. Od setve šećerne repe ovde su odustali zbog raskvašenih njiva, ali i zbog toga što lokalna šećerana više nije u funkciji.

Prema rečima predsednika opštine Pere Milankova, narednih dana moguće je očekivati kvalitetnije promene u novocrnjanskom ataru.

- Već 50 dana o našem trošku rade bageri na pročišćavanju kanala uz oranice. Rezultata ima, ali dok ove površinske vode ne završe u velikom kanalu, koji povezuje Novu Crnju i Itebej, ne možemo govoriti da smo uspeli u odbrani od ove elementarne nepogode. Imali smo štete i prošle godine. Opštinska komisija obavila je tada detaljnu procenu štete od površinskih voda - izgubili smo rod vredan sedam milijardi dinara. Međutim, još uvek nismo uspeli da saznamo na koji način će naši poljoprivrednici biti obeštećeni zbog nastalih gubitaka. Zvao sam komisiju za vanredne prilike u Beogradu, ali odgovora na naše zahteve nema – kaže Milankov i dodaje – Da nam nije pomogla Vlada Vojvodine, grad Beograd i simbolično Ministarstvo poljoprivrede mi bismo bili potpuno  potopljeni. Da smo imali mnogo ranije aktivnije službe za otklanjanje ovakvih nepogoda u „Vodama Vojvodine”, danas bi, sasvim sigurno, većina naših ratara mogla da uđe u svoje njive – rekao je Milankov.

U opštini Nova Crnja više stambenih objekata, uglavnom „nabijača”, je srušeno ili je pred samim padom, pa je predsednik opštine zatražio pomoć iz Kraljeva za ustupanje kontejnera za smeštaj onima koji su ostali bez krova nad glavom. Kako smo saznali, ovih dana očekuje se velika akcija na regulisanju svih kanala u opštinama Nova Crnja i Žitište, da bi se što pre omogućilo poljoprivrednicima da započnu prolećnu setvu. Na regulaciji („čišćenju kanala”) učestvovaće petnaestak velikih mašina, koje očekuju i u opštinama Kikinda, Zrenjanin, Sečanj, Žitište i Novi Kneževac, gde se takođe pšenica i uzorane njive nalaze pod vodom.

 Predsednik opštine Pera Milankov očekuje povlačenje „vodenog ogledala”

Naš novinar u još neobranom kukuruzištu nadomak Zrenjanina

„Vodena ogledala” uz salaš u Melencima