- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

U Futogu sutra i u subotu poznata manifestacija

 

KUPUS OD OVE GODINE U POKRETU SLOWFOOD

Futog, 27. oktobar 2016.

Izvor: Dnevnik 

Ovogodišnja 17. Kupusijada održaće se sutra i u subotu u Futogu. Na glavnoj Ulici cara Lazara biće postavljena bina na kojoj će se smenjivati kulturno-umetnička društva, a u subotu i kuvati slatki i kiseli kupus u pedesetak kazana. Na kraju manifestacije u 15 časova biće proglašen najbolji kuvar i izabrana i najteža glavica kupusa. Sat ranije posetiocima će se obratiti predstavnik pokrovitelja ove manifestacije - Grada Novog Sada i ambasador Belorusije u Beogradu Vladimir Čušev. 

Tokom dva dana futoške „Kupusijade” očekuje se oko 40.000 posetilaca i oko stotinu ratara s prikolicama iz kojih će prodavati ovogodišnji rod. 

Organizatori Kupusijade, mesna zajednica, Kulturni centar „Mladost”, Poljoprivredna škola s domom učenika i osnovne škole „Desanka Maksimović” i „Miroslav Antić” najavili su bogat muzički program i dolazak pevačica narodne muzike Nade Topčagić i Biljane Jeftić. 

- Futoška Kupusijada je jedinstvena manifestacija u Srbiji po tematici, mestu održavanja i mogućnostima koje pruža autohtona sorta kupusa koji se seje i prerađuje samo u Futogu - kazao je juče u susretu s novinarima u Turističkoj organizaciji Novog Sada predsednik Udruženja „Futoški kupus” Goran Puača. - Ovogodišnja priredba značajna je po tome što će prvi put futoški kupus biti promovisan u okviru „Slowfood” pokreta. Na Kupusijadi promovišemo Futoški kupus brend Srbije posvećen isključivo autohtonoj sorti i njenoj ulozi u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga, s akcentom na potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini. 

Po običaju, prvi dan futoške Kupusijade biće posvećen najmlađima, pa će u programu Mini-kupusijada mališani iz vrtića, đaci iz obe osnovne škole u Futogu i iz Doma za decu i omladinu u Veterniku izvesti priredbu „Maštoviti kupusići”. Kroz igru, pesmu i creže oni će pričati o futoškom brendu, svako na svoj način, a domaćin će im biti OŠ „Miroslav Antić”. 

Drugog dana priredbe, u subotu u 11 časova, počeće kuvanje kupusa i sarmi, a porcije će se prodavati po 80 i 100 dinara. Paralelno s tim, biće održan i 7. susret proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije, izložba „Riznica ukusa”, gde će se predstaviti proizvodi mapirani u okviru projekta „Tera madre Futog” pokreta „Slow Food” i stručni skup „Očuvanjem tradicije do razvoja seoskih sredina”.   

SERTIFIKACIJA RODA 

U toku je sertifikacija ovogodišnjeg roda kupusa. Očekuje se da će sertifikaciju - markicu s oznakom zdrave hrane - dobiti 40 poljoprivrednika. Autohtona sorta kupusa posejana je ove sezone na oko 50 hektara, a futoški atar se prostire na 5.000 hektara s oznakom geografskog porekla.