U JAVNIM HLADNJAČAMA 1.420 TONA MALINE

 

Beograd, 12. avgust 2011.

 

Vremenske prilike i nevreme najviše su uticali na smanjenje ovogodišnjeg roda maline u Srbiji, koji se procenjuje na oko 55.000 do 60.000 tona, što je za oko 30 odsto manje od prošlogodišnjeg.

Vlasnici hladnjača su otkupnu cenu počeli sa 80 i 90 dinara, čime malinari nisu bili zadovoljni, pa su blokirali put Arilje – Ivanjica.

Hladnjičari tvrde da je zbog zasićenosti evropskog tržišta u hladnjačama ostalo 10.000 tona prošlogodišnjeg roda.

U ariljskom kraju prošle godine je proizvedeno oko 20.000 tona maline, odnosno oko 30 odsto proizvodnje tog voća u Srbiji, a ove godine se očekuje nešto manji rod.

Ministarstvo poljoprivrede subvencioniše polovinu troškova skladištenja maline, i to od 1.200 do 1.800 dinara po toni, u zavisnosti od kvaliteta maline.

U hladnjačama, kao javnim skladištima, se trenutno nalazi 1.420 tona smrznute maline, saznaje „AgroServis” u Kompenzacionom fondu.

Kapaciteti za čuvanje maline su daleko veći, jer su licencirane hladnjače: ZZ „Pecka” (okrug Valjeva), „Libertas” iz Šapca, ZZ „Arilje” iz Arilja i ZZ „Ekovilamet” iz Ivanjice.

U ovom poslovnom aranžmanu, koji daje tržišnu sigurnost malinarima, ne učestvuju svi izvoznici koji imaju hladnjače, jer funkcionisanje hladnjača kao javnih skladišta direktno umanjuje njihov profit. O tome agroekonomista Jelena Krstić iz NVO „Agroprofit” kaže:

- Odavno nije sporno da su različiti interesi vlasnika hladnjača i malinara i da je jedino rešenje direktan izvoz udruženih proizvođača iz javnih hladnjača, koje mogu funkcionisati jedino uz pomoć Kompenzacionog fonda i to je funkcija države koja se neće mešati u formiranje otkupne cene. Međutim, za sigurnost malinara četiri ili pet hladnjača gde oni mogu ostaviti robu je nedovoljan broj. Valjalo bi celu proizvodnju i plasman uneti i u ugovore da bi se izbegli incidenti. To još uvek nije praksa – tvrdi Jelena Krstić.

Ovogodišnja otkupna cena malina za region Arilja, gde su i bili protesti, je 100 dinara po kilogramu. Na pijacama se kilogram maline prodaje od 150 do 200 dinara po kilogramu.