- TRŽIŠTE - /20.02.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.50 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 16.22 din/kg , pšenica 22.41 din/kg , soja 35.72 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 15.71 din/kg , pšenica 17.92 din/kg , soja 33.80 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.81 din/kg , pšenica 23.04 din/kg , soja - ;

U korak s vremenom

 

KONTROLA PRSKALICA I ATOMIZERA

Sremska Mitrovica, 24. april 2019.

Grad Sremska Mitrovica - GU za poljoprivredu i za┼ítitu ┼żivotne sredine, i ove godine realizuje akciju kontrole prskalica i atomizera u Sremskoj Mitrovici. Ovakva usluga obezbe─Ĺuje ispravnost ure─Ĺaja, bolji protok, pritisak i distribuciju ┼íto doprinosi ve─çoj bezbednosti rukovaoca, manje ostataka otrova, smanjenje zano┼íenja (drifta) i bolju efikasnost u radu. Kontrole ─çe se vr┼íiti na terenu, savremenim mobilnim ure─Ĺajem AAMS – SALVARANI,  koji poseduje Poljoprivredna stru─Źna slu┼żba Sremska Mitrovica, a po metodama i standardima evropskog normativa EN 13790.

  • Akcijom ─çe se obezbediti novih 200 besplatnih pregleda prskalica i atomizera, kako bi se ustanovila njihova tehni─Źka i eksploataciona ispravnost, te izvr┼íila potrebna ba┼żdarenja. Ispitivanje prskalica vr┼íi─çe obu─Źeni kontrolori, koji je pru┼żiti poljoprivrednicima mogu─çnost da provere svoje ma┼íine i dati sve potrebne savete kako da smanje ┼ítete od gubitaka koje prave neba┼żdarene ma┼íine – Vladimir Nastovi─ç, na─Źelnik Uprave za poljoprivredu.

 

  • Pro┼íle godine najvi┼íe primedbi je bilo na mesinganim diznama, koje bi trebalo zameniti sa kolor kodiranim novim diznama. Tako─Ĺe, prime─çena su razna curenja i okapavanja, a uzrok je nedostatak ili neispravnost “anti drip” ure─Ĺaja i gumenih zaptiva─Źa. Problema je bilo i sa filtriranjem, a filteri su veoma va┼żan element jer spre─Źavaju za─Źepljenja i omogu─çavaju  kontinuitet u radu ure─Ĺaja. Posle provere tehni─Źke i eksploatacione pouzdanosti, svaki ure─Ĺaj je kalibrisan. To prakti─Źno zna─Źi da se ispituju i uskla─Ĺuju svi  radni parametri, a koji su bitni za pravilan i ta─Źan rad prskalice - pritisak, protok, brzina agregata, stepen prenosa, broj obrtaja priklju─Źnog vratila i norma prskanja po jedinici povr┼íine. Tako pode┼íen i uskla─Ĺen ure─Ĺaj mnogo preciznije i ta─Źnije odra─Ĺuje svoju funkciju- ┼Żivan Jovanovi─ç, kontrolor PSS Sremska Mitrovica.

Kako navode iz Agencije za ruralni razvoj, efekti ovih kontrola su vi┼íestruki, i zna─Źajni i za krajnje korisnike i okolinu.

  • Realizacijom ovih kontrola se ostvaruju ekonomski efekti – manja je potro┼ínja sredstava za za┼ítitu bilja, obezbe─Ĺuje se odr┼żiva proizvodnja i bolja konkurentnost na┼íeg poljoprivrednika, potom ekolo┼íki efekti  – ─Źistija ┼żivotna sredina i adekvatnije upravljanje ambala┼żnim otpadom, kao i zdravstveni efekti – manje je rezidua, odnosno ostataka otrova u sredstvima za┼ítite bilja u hrani, bolja je za┼ítita rukovaoca sredstvima za  za┼ítitu bilja, bezbedija hrana za ljudsku ishranu i ┼żivotinje. Saradnja na terenu je pro┼íle godine bila odli─Źna, akcija je pokazala da su korisnici usluga svesni koliko je bitno za njih da su im ure─Ĺaji ispravni, pa se nadamo odr┼żavanju takvog trenda. Su┼ítina je da svaki ure─Ĺaj mora biti kalibrisan, jer samo tako se mo┼że posti─çi neophodna ta─Źnost, preciznost i efikasnost u radu. Pri tome se ne sme zaboraviti na ─Źuvanje ┼żivotne sredine i  ─Źuvanje zdravlja ljudi koji rade sa opasnim materijama kao ┼íto su pesticidi – Petar Samard┼żi─ç, direktor Agencije za ruralni razvoj.

Na podru─Źju grada sve vi┼íe gazdinstava se bavi proizvodnjom povr─ça i vo─ça, gde je za┼ítitaod bolesti neophodna i u─Źestala, pa je bitno da se posao obavlja ispravnim aparatima. Na drugoj strani kontrola plodova na pesticide je retka i ograni─Źena.