- TRŽIŠTE - /18.07.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 16.50 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.85 din/kg , pšenica 18.41 din/kg , soja 31.37 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.65 din/kg , pšenica 17.59 din/kg , soja 29.11 din/kg ; /18.07.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.22 din/kg , pšenica 21.96 din/kg , soja - ;

U PANČEVU BORBA ZA HEKTERE

 

Pančevo, 22. jul 2016.

 Izvor: RTV

Licitacija za zakup državne poljoprivredne zemlje će, nakon nekoliko godina problema sa kašnjenjem, konačno biti obavljan na vreme, pre jesenje berbe. Poljoprivrednici su pozdravili ovaj potez, ali su izneli strahovanja da mnogi od njih neće moći da zakupe ove njive, jer je novi Zakona o poljoprivrednom zemljištu ukinuo ograničenje površina koje se mogu izlicitirati i tako omogućio veleposednicima da uzmu svu zemlju. Pančevačka vlast dobila je ovog puta na vreme odobrenje od Ministarstva poljoprivede da sprovede licitaciju državne zemlje, pa će se proizvođači već početkom avgusta nadmetati za 9.000 hektara oranica. Ratari su na sastanku s predstavnicima lokalne vlasti pozdravili ovu činjenicu, ali su izneli strahovanja da će pančevački tajkuni direktno ili preko svojih predstavnika uzeti svu zemlju, jer je novi zakon ukinuo pravilo da jedan licitant može da zakupi najviše 50 hektara.

-      Mi smo napravili neki dogovor gde smo među sobom to zemljište podelili u površinama od 50 do 150 hektara, već kako je objavljeno po tim licitacionim brojevima, i mi ćemo možda u tome istrajati. Ali ako se jedan 'lik' pojavi on je sve nas automatski eliminisao. Ja ne vidim ko tu može da se izbori - kaže Lazar Popović, ratar iz Banatskog Brestovca.

-      Ovim činom se ne štite mali poljoprivrednici, nego se zaštićuju tajkuni. Jako teško je, treba uplatiti veliku sumu za licitaciju da bi bio konkurentan. Ako se dogovorimo s tim ljudima, ukoliko su voljni da se s nama dogovore da nam daju neku sitnu crkavicu zemlje da radimo mi... - dodaje Vladimir Gligorin, ratar iz Pančeva.

-      Mislim da se sad kristališe da oni ljudi koji stvarno mogu da se bave poljoprivredom, koji mogu da plate zakup od 300- 400 evra, da će oni plaćati zakup - smatra Zoran Sefkerinac, ratar iz Banatskog Novog Sela.

Ratarima je odgovoreno da je o tome trebalo da vode računa kad je zakon pisan, te da lokalna vlast mora da se drži propisa.

-      Kako i na koji će se način poljoprivredni proizvođači dogovoriti na svom terenu, ja mislim da će oni iznaći neko partnertsko, džentlmensko rešenje i doći do zadovoljavajučih površina - kaže Zorica Repac, članica Gradskog veća Pančeva.

Pančevačka skupština donela je odluku da onima koji su prethodnih meseci uzurpirali oko 3.000 hektara državne zemlje bude uzeta letina. Ratare je zanimalo kako će biti sprečeno njihovo učešće na ovoj licitaciji.

-      Sve što se pojavi i za to imamo jasne i čvrste dokaze će ih diskvalifikovati, i oni će biti skinuti. A te površine koje su izlicitirane će biti stavljene na raspolaganje i ponuđena za drugi krug - odgovara Zorica Repac.

Po svemu sudeći može se očekivati da predstojeća licitacija donese oštru borbu za hektare i astronomske visine zakupa.