- TRŽIŠTE - /30.06.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.60 din/kg , pšenica 18.00 din/kg , soja 42.50 din/kg ; /30.06.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.96 din/kg , pšenica 18.87 din/kg , soja 34.04 din/kg ; /30.06.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.17 din/kg , pšenica 16.07 din/kg , soja 32.18 din/kg ; /30.06.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.70 din/kg , pšenica 21.22 din/kg , soja - ;

U prolazu - 78. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

 

Grad Požarevac ulaže u sela

SUBVENCIJE ZA TOV JUNADI I SKLADIŠTENJE

 

Grad Požarevac, sa još 25 sela i sa oko 3.000 registrovanih porodičnih gazdinstava je prepoznatljiv po brizi o poljoprivredi. U selima malo ko je da nema na svojoj zemlji za svoje potrebe ono što je jednoj porodici potrebno. Sve više ova delatnost u Požarevcu i okolini postaje zanimanje koje lokalna uprava, a posebno preko postojećeg Agrarnog fonda za razvoj poljoprivrede, želi da podstakne.

Da bi to poljoprivrednici lakše ostvarili, za poljoprivredu gotovo preko cele godine ima različite ponude. Tako su ovi neimari posetili sajam u Veroni i Solunu, ovih dana dolaze i na Poljoprivredni sajam u Novi Sad. Karavan će brojati 400 domaćina. Uz njih dolazi i ceo servis – hrana, piće i novinari.

Fond na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu ima odlične promotere – proizvođače vina i rakije i naprednog farmera – ovčara Darka Jovića iz Poljane.

Darko Jović

Saša Jevtić je doneo izvrsnu rakiju proizvedenu na tradicionalan način, pa je izložbeni prostor grada Požarevca uz prezentaciju eko proizvoda prepoznatljiv na ovom sajmu. Vinarija Miroslava Živkovića iz sela Kličevca po kvalitetu ponude stala je uz solidne vinarije koje takođe ovde izlažu.

Grad Požarevac je daleko odmakao po uvažavanju poljoprivrede i sela i to se svake godine u selima vidi i prepoznaje. Kao član gradskog veća, Slađan Stević vodi resor poljoprivrede i agrarni fond i naspram raspoloživog novca priprema programe i finansijske mere od kojih seljaci imaju korist. Mnoge ideje i dileme proverava među seljacima koji u njegovu kancelariju ulaze po volji, a mnoge preporuke uvažava i od komšija iz Beranja.

- U lokalnoj samoupravi grada Požarevca poljoprivreda i selo su svakodnevna briga. Apsolutno razumemo da naš seljak ima volju da radi, a pri tom i da zaradi, usput i da uči da bi imao veći profit na svom imanju. Seljak zna da vodi gazdinstvo: on je svoj ekonomista, računovođa, agronom, veterinar... Uz malu pomoć on sve te poslove može da obavi još i bolje – kaže Stević i nastavlja – Mi u opštini smo tu da pomognemo i da ih promovišemo. Tako smo uveli Novogodišnji sabor poljoprivrednika gde se nagrađuju najbolji. Podstakli smo i snimanje emisije o svakom selu i izradi jedinstvenog filma. Znamo da seljaci ovakve programe podržavaju, ali one od kojih imaju lične koristi posebno – ističe Stević.

- Tako ćemo trojnim ugovorima (seljak-lokalna samouprava-državni agrarni budžet) dugoročno ulagati u poljoprivredu. Podstaći ćemo podizanje višegodišnjih zasada, renoviranje objekata, nabavku stada (ovaca, junica, svinja). Kamata za kratkoročne kredite biće četiri posto, utrošićemo 10-12 miliona, a za dugoročne šest posto. Plan nam je da u poljoprivredu investiramo oko 120 miliona dinara – zaključio je Stević.

Darko Jović, Slađan Stević i Saša Jevtić

Kako smo saznali grad Požarevac ima još dve pogodnosti za poljoprivrednike: iz agrarnog fonda za svako utovljeno june stočaru isplaćuje 10.000 dinara, bez razlike da li je on u PIO ili ne. Druga pogodnost je da se iz agrarnog fonda svakom rataru koji uskladišti kukuruz, pšenicu, soju, plati trošak skladištenja u punom iznosu. Reč je o pokrivanju razlike za ovu uslugu koja se iskazuje kao „nepokrivena” između onoga što zahteva skladištar i subvencija koje nadoknađuje Ministartvo za poljoprivredu.