- TRŽIŠTE - /08.10.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 14.20 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 36.50 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.89 din/kg , pšenica 19.49 din/kg , soja 32.98 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.15 din/kg , pšenica 18.16 din/kg , soja 29.07 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.62 din/kg , pšenica 24.09 din/kg , soja - ;

U SRBIJI NEMA AFRIČKE KUGE SVINJA

 

Beograd, 21. septembar 2018.

Izvor: Politika

U Srbiji do sada nije registrovan nijedan slučaj afričke kuge svinja (AKS), rečeno je agenciji Beta u Upravi za veterinu Srbije.

Rečeno je i da Uprava za veterinu, Uprava carina i MUP preduzimaju sve raspoložive preventivne mere kako bi sprečili unošenje uzročnika te bolesti u Srbiju.

Zbog te bolesti u Rumuniji, Mađarskoj i Bugarskoj, sveobuhvatne preventivne mere u kontinuitetu moraju preduzimati kako uzgajivači svinja, tako i lovci, klanice i nadležne službe.

Uprava za veterinu dodaje da je oformila pet Regionalnih kriznih centara koji neprekidno prate situaciju i preduzimaju potrebne mere.

„Uspostavljena je kontrola prometa koju sprovode nadležni organi, uključujući veterinarsku službu, carinsku službu i graničnu policiju na svim graničnim prelazima, u cilju sprečavanja prenošenja virusa i pojave AKS u našoj zemlji u pograničnim područjima”, navodi ta služba.

Uprava za veterinu, preko veterinarskih organizacija na terenu, prati zdravstveno stanje i sprovodi stalni nadzor domaćih i divljih svinja na AKS u celoj Srbiji, posebno u širem pograničnom području prema Rumuniji, Mađarskoj i Bugarskoj.

Dodaju da se kontinuirano obučavaju veterinari, uzgajivača svinja i lovci, izdato je više publikacija i objavljena su uputstva i informacije na internet stranici Uprave za veterinu.

Podeljeni su i plakati za granične prelaze, leci za vlasnike svinja, lovce i veterinare.

Uprava ukazuje da je veoma važno obaveštavanje građana koji putuju u zemlje u kojima postoje slučajevi Afričke kuge svinja, kao i diplomatskih predstavništava Srbije u tim zemljama, o rizicima od unošenja virusa te bolesti u Srbiju.

To se posebno odnosi u slučaju boravka u zaraženim područjima, direktnog ili indirektnog kontakta s divljim i domaćim svinjama ili kupovine proizvoda od svinjskog mesa, naročito tradicionalnih proizvoda kao što su pršuta, pečenica, kobasice, slanina, i proizvoda nekontrolisanog i nepoznatog zdravstvenog porekla.

Naglašavaju da je važno i adekvatno informisanje lovaca i organizacija lovnog turizma u zemljama u kojima je registrovana afrička kuga svinja da bi se sprečio odlazak u zaražena područja, izbegao kontakt sa virusom afričke kuge svinja i sprečilo njegovo unošenje u Srbiju.

Afrička kuga svinja (AKS) je zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja se na evropski kontinent proširila 2007. godine preko Gruzije. Bolest se ne prenosi na ljude. Uništavanje zaraženih svinja na zaraženim farmama i u gazdinstvima izaziva veliku ekonomsku štetu, javlja Beta.