- TRŽIŠTE - /24.01.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.60 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 38.30 din/kg ; /24.01.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 16.49 din/kg , pšenica 22.69 din/kg , soja 35.55 din/kg ; /24.01.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 18.14 din/kg , soja 33.35 din/kg ; /24.01.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 20.28 din/kg , pšenica 23.07 din/kg , soja - ;

U TOPOLI ISPALJENO 12 RAKETA, SISTEM BIO SPREMAN ZA RAD

 

Beograd, 3. maj 2019.

Izvor: Tanjug     

  • „Nad Topolom i okolinom u utorak je ispaljeno 12 protivgradnih raketa, a sistem protivgradne za┼ítite bio je spreman za rad, tvrdi direktor Republi─Źkog hidrometeorolo┼íkog zavoda (RHMZ) Jugoslav Nikoli─ç, i dodaje da dr┼żava ima dovoljno raketa, kao i da u ovoj godini utro┼íeno 250.000 dinara za njihovu nabavku za 13 radarskih centara.

Nikoli─ç je kao nekorektnu i politizovanu ocenio je izjavu predsednika op┼ítine Topola Dragana Jovanovi─ça da su vo─çke u tom kraju uni┼ítene jer, kako je rekao, sistem protivgradne za┼ítite ne funkcini┼íe na pravi na─Źin i rakete se ne ispaljuju na vreme.

''To je nekorektna i neta─Źna izjava. Strelci su bili u stanicama sat vremena ranije i bili su spremni da dejstvuju'', rekao je Nikoli─ç u Jutarnjem programu TV Prva.

Na pitanje za┼íto su onda uni┼ítene vo─çke u Topoli, rekao je da pojedini predstavnici lokalnih samouprava nemaju adekvatno znanje o sistemu i da komentari┼íu visoko stru─Źnu medotologiju politizuju─çi doga─Ĺaje iz oblasti koju ne razumeju.

''Radarski centar ''Bukulja'' ispalio je 45 raketa, a nad opštiinom Topola je ispaljeno 12 raketa. Cilj protivgradne zaštite je da se stvore sitna zrna grada i ona jesu bila sitna, ali je vreme bilo hladno, tako da zrna grada nisu stigla da se dovoljno istope padajući na zemlju'', pojasnio je Nikolić i dodao su efekti odbrane u skladu s dometima struke i nauke u svetu.

Na konstataciju voditelja da samo Srbija i Hrvatska u Evropi koriste rakete kao zastareli sistem borbe sa oblacima, te da je u svetu osiguranje najbolja odbrana od grada, kao i da se koriste mre┼że za natkrivanje useva i reagensi koji se ispu┼ítaju iz vazduha, Nikoli─ç je naveo da je raketni sistem efikasniji od najsavremenijih tehnologija koje se, recimo, koriste u SAD.

''U SAD se takvim tehnologijama ostvaruje efikasnost od 35 do 50 odsto, a raketnim sistemom ─Źak do 70 odsto. Prednost raketnog sistema je ┼íto se direktno ga─Ĺa cilj, dok se iz aviona, recimo, izbacuje odre─Ĺena vrsta reagensa na okolinu'', pojasnio je direktor RHMZ-a.

Kako je rekao, dr┼żava poma┼że poljoprivrednicima u borbi protiv grada na tri na─Źina: subvencioni┼íe osiguranje, koje u op┼ítinama kao ┼íto je Topola dosti┼że do 70 odsto, kao i da subvencioni┼íe protivgradne mre┼że i finansira sistem za┼ítite.

Na pitanje za┼íto strelci nisu bolje pla─çeni, budu─çi da su im primanja oko 4.000 dinara a da obavljaju va┼żan posao, Nikoli─ç je kazao da je sistem uspostavljen tako ┼íto su strelci u po─Źetku ┼ítitili svoje njive i da su radili besplatno, a da je dr┼żava kasnije po─Źela da ih pla─ça u skladu s mogu─çnostima.

Naveo je da na ┼íestomese─Źnom nivou strelci ko┼ítaju dr┼żavu oko milion evra, kao i da ima osmatra─Źa koji danono─çno rade cele godine rizi─Źnije poslove koji se odnose na druge vremenske nepogode, a koji su, ka┼że, manje pla─çeni od strelaca.

Istakao je i da su lokalne samouprave subjekti sistema i da imaju mogu─çnost i pravo da u─Źestvuju u sufinanisranju strelaca na svojoj teritoriji i da kupuju dodatne koli─Źine raketa.

''One to uglavnom i rade, ali to ne radi op┼ítina Topola. Koliko se se─çam, pro┼íle godine su kupili simboli─Źnih 15 raketa koje se ispale u jednom dejstvu. Ove godine nijednu raketu nisu nabavili'', rekao je Nikoli─ç.

Predsednik op┼ítine Topola Dragan Jovanovi─ç izjavio je ju─Źe da je u utorak Topolu i okolinu zadesio jak grad, usled ─Źega su skoro potpuno uni┼íteni rani zasadi tre┼ínje i vi┼ínje.

Podru─Źje Topole pro┼íle je godine u vi┼íe navrata zahvatilo jako nevreme, a grad je naneo velike ┼ítete poljoprivredi.