- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

U VOJVODINI SAMO 3.000 HEKTARA VINOGRADA

 

Andrevlje, 6. decembar 2011.

Dvodnevni međunarodni skup „Vinogradarstvo i vinarstvo Vojvodine“, održan na Andrevlju, potvrdio je da se u Pokrajini novi zasadi podižu po savremenim principima, a značajan novac ulaže u tehnologiju proizvodnje vina. I država reonizacijom proizvodnje i usaglašavanjem zakona sa onim u Evropskoj uniji uvodi red u proizvodnju, a time štiti i proizvođače i potrošače.

Okupljenim proizvođačima, predavanjima i diskusijom, predstavljeno je podizanje vinograda, kvalitet kalemova loze, mogućnosti gajenja stonih sorti vinove loze, sorte nove generacije pogodne za proizvodnju bez upotrebe pesticida, savremeni aspekti proizvodnje vina i reonizacija proizvodnje.

     Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Đorđe Paprić upozorava na to da je naš najveći problem to što imamo malo vinograda. Prema njegovoj tvrdnji, 1970. godine Vojvodina je imala 16.000 hektara pod vinovom lozom, dok je danas pod tom kulturom samo 3.000 hektara. Toliko je tih godina bilo samo pod sortom italijanskog rizlinga.

Iako su površine pod vinogradom smanjene, mnogo je učinjeno na unapređenju sistema geografskog porekla. Srbija ima 60 proizvođača, čijih je 187 vina sa geografskim poreklom već u prometu, propisno obeleženo markicama kvaliteta i porekla.

Prošlogodišnje vino gotovo svi manji i po obimu srednji podrumi, do 20.000 litara, su prodali, a na lageru vino imaju veliki proizvođači, pre svih Vršački vinogradi, koji nastoje da svoje vrlo kvalitetno vino isporuče na kinesko tržište.

 

Prof. dr Đorđe Paprić