UDRUŽENJE: IZVOZ PILETINE U EU DOBRA ŠANSA, PITANJE DA LI JE SPREMNA PROIZVODNJA

 

Beograd, 01.10.2021.

Beta

  • Direktor Poslovnog udruženja za živinarstvo "Zajednica živinara" Rade Škorić rekao je danas da će mogućnost izvoza pilećeg mesa iz Srbije u zemlje EU biti dobra šansa, ali da misli da proizvodnja još nije ispunila sve zahteve i standarde.

„Dobro je što se otvara mogućnost za još jedno novo tržište, ali mislim da početak izvoza nije blizu jer ima mnogo prepreka da se savlada, kako na državnom nivou tako i u proizvodnji“, rekao je Škorić za Betu.

 

 

 

Dodao je da se o izvozu piletine u EU odavno priča, ali da priprema nije tako brza.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je pre dva dana da je u Direktoratu za bezbednost hrane u Briselu dogovorio da za dve nedelje otpočne procedura odobravanja izvoza srpskog pilećeg mesa na prostor EU jer su „završene sve pripreme“.

On je najavio i izvoz svinjetine u EU posle kontrole eksterne revizije u februaru iduće godine i posle dobijanja odobrenja.

Škorić je rekao da su usvojeni neki pravilnici za pileće meso, ali da su neophodne investicije u opremu klanica, postizanje traženih standarda, obezbeđnje potrebnih sertifikata i provere kako to funkcioniše u praksi.

Dodatni problem je, kako proizvođači nezvanično tvrde, i to što je u zemljama EU velika konkurencija među proizvođačima piletine i da su cene niske, pa se izvoz ne isplati.

 

 

 ---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---