- TRŽIŠTE - /20.02.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.50 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.50 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 16.22 din/kg , pšenica 22.41 din/kg , soja 35.72 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 15.71 din/kg , pšenica 17.92 din/kg , soja 33.80 din/kg ; /20.02.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.81 din/kg , pšenica 23.04 din/kg , soja - ;

UMESTO PLUGOVA, DIVLJE SVINJE "ORU" NJIVE NA ZLATARU

 

Nova Varoš, 26. april 2018.

Izvor: Agroklub

  • Krda divljih svinja u potrazi za hranom silaze u sela i prave ┼ítetu, pa me┼ítani prete tu┼żbama i tra┼że od lovaca da ih za┼ítite.

U svoja  imanja u planinskim zaseocima kod Nove Varo┼íi mnogi me┼ítani ovog prole─ça ne─çe morati da ugone plugove, jer su ih zimus umesto njih "uzorale" divlje svinje. Krda, koja u potrazi za hranom silaze u sela, preorala su krompiri┼íta, livade i pa┼ínjake i uni┼ítila malinjake, pa vlasnici imanja prete tu┼żbama i tra┼że od lovaca da ih za┼ítite.

Izrovile sve do ku─çnog praga

Veliku ┼ítetu krda su napravila u zaseoku Vasili─çi na nekada┼ínjem u┼í─çu Tisovice u Uvac, a "divljaci" ─Źine zulum i u Vilovima, Dra┼żevi─çima, Brdu. U Gornjim i Donjim Vasili─çima sa dvadesetak ku─ça prve put ove zime nije bilo stalnih ┼żitelja, pa su divlje svinje zalazile i u dvori┼íta. 
        
"Izrovile su sve do samog ku─çnog praga, a rovile su i u p─Źelinjaku, pa je prava sre─ça da nisu isprevrtale i polomile ko┼ínice. D┼żaba ┼íto smo godinama branili imanja da ne zarastu u trnje", jada se penzioner Milun Vasili─ç.

Izrovale skoro dva hektara livade

Divlje svinje su napravile ┼ítetu i njegovom kom┼íiji Radojici Kurti─çu u susednom zaseoku. Na imanju na desnoj obali Zlatarskog jezera Radojica i njegova supruga Magda borave od prole─ça do kasne jeseni, a gaje dve krave i 5-6 ovaca.  
       
"Provalile su ┼żicu od ─Źobanice i izrovale skoro dva hektara livade prema jezeru. Poku┼íao sam da izrovano podrljam trnjem i tako vratim busenje, ali slaba vajda. Zbog toga ─çu letos ukositi manje, pa ─çu morati da dokupljujem seno, kako bih mogao da prehranim stoku. Kidi┼íu svake zime, ali su mi pre nekoliko godina lovci nabavili seme za travu da nadoknade ┼ítetu", ka┼że Kurti─ç.

Krda divljih svinja se ne plaše ni pasa

┼átetu trpe i u zaseocima na padinama Zlatara. Me┼ítani ka┼żu da krda divljih svinja u zabrane upadaju no─çu, a ne pla┼íe se ni seoskih pasa.
        
"Uni┼íti┼íe sve ┼żivo, a kom┼íija je pre nekoliko ve─Źeri nedaleko odavde naleteo na krdo sa sedam divljih svinja, dok su prelazile put za Sjenicu. Predrljao sam nedavno deo uni┼ítenog imanja, kako bi sanirao ┼ítetu, ali su divlje svinje idu─çe ve─Źeri po drugi put izrovale istu parcelu", pri─Źa Milivoje Cmiljani─ç sa Brda.

Lovci im iznose kukuruz, ali im to nije dovoljno


Procena je da u lovi┼ítu Zlatar, koje zahvata delove op┼ítine van dva specijalna rezervata, ima oko 150 divljih svinja, koje u potrazi za hranom krstare planinom i godinama prave ┼ítetu me┼ítanima. Kako bi ih odvratili od ulaska u prvatne posede, lovci im u ┼íumi na hranili┼íte iznose kukuruz, ┼íto na ┼żalost nije dovoljno.
        
"Me┼ítani su obavezni da organizuju za┼ítitu i ─Źuvanje svoje imovine od divlja─Źi, na na─Źin koji su propisali pravilnik i Zakon o lovstvu, a postavljanje elektroograda, kori┼í─çenje vidljivih pla┼íila, svetlosnih i zvu─Źnih ure─Ĺaja i vezivanje pasa pored useva, samo su neke od mera za┼ítite. Na to ih svakog prole─ça uredno upozoravamo putem javnih obave┼ítenja, koje naj─Źe┼í─çe lepimo na autobuska stajali┼íta, seoske prodavnice i druge javne objekte", ka┼że upravnik lovi┼íta Mirko Roljevi─ç

Komisija ─çe obi─çi parcela

U Udru┼żenju lovaca Kozomor ka┼żu da ─çe njihova komisija obi─çi sve parcele na kojima je prijavljena ┼íteta, kako bi utvrdila da li su preduzete sve mere za┼ítite. O eventualnoj nadoknadi ┼ítete odlu─Źi─çe Upravni odbor udru┼żenja. Me┼ítani su me─Ĺutim skepti─Źni i tvrde da su samo retki uspeli da naplate ┼ítetu.

"Mnogi su digli ruke i ne prijavljuju, da ne bi dangubili i gubili ┼żivce. Dr┼żava i lovci su za┼ítitili sebe i divlja─Ź, pa su na gubitku jedino poljoprivrednici i drugi vlasnici imanja. Ta─Źno je da je elektri─Źna ─Źobanica jedina efikasna za┼ítita od divljih svinja i druge divlja─Źi, ali na ┼żalost niko nema dovoljno novca da ogradi celo imanje. Samo ja imam 20 parcela pod livadom i da bih za sve njih kupio elektri─Źnu ogradu treba mi pravo bogastvo", ka┼że Milanko Trtovi─ç iz Komarana.