УРЕДБА О ПЛОДОРЕДУ НА ЧЕКАЊУ

 

Београд, 19.05.2022.

Политика

  • Немачка од Брисела тражи да се одложе новa правила за садњу како би ратари могли да произведу више пшенице

Немачки министар Џем Eздемир лобира код Европске комисије да одложи нову уредбу о плодореду (планирани редослед гајења усева) како би пољопривредници могли да узгајају више пшенице с обзиром на сукоб у Украјини, пише „Јурактив”.

Према новим прописима, који би требало да се примењују од 2023. године, пољопривредници не би смели две године заредом да узгајају исти главни усев на истој ораници. Међутим, Ездемир је затражио да се примена нових прописа одложи за годину дана и истакао да је његов захтев заснован на тренутно затегнутом глобалном тржишту житарица.

„Због тога лобирам у Бриселу да одложи нову шему плодореда како би наши произвођачи могли да произведу више пшенице”, рекао је и додао је да би такво ограничење онемогућило јесењу сетву те житарице на многим површинама, преноси „Агроклуб”.

Пољопривредници су условљени поштовањем Уредбе о плодореду, познатије као стандард ГАЕЦ 7. Ова правила дозвољавају произвођачима да примају директна плаћања од Заједничке пољопривредне политика само ако испуњавају сет минималних захтева. Производња пшенице је једна од стратешких грана немачке пољопривреде. Ова земља не зависи од њеног увоза и сама подмирује своје потребе за овом житарицом. Истовремено, важан је светски извозник с тржишним уделом од пет одсто у 2020. години.

Стога не чуди што је немачки министар изјавио како би одгађање олакшало планирање производње и сетву за домаће узгајиваче и имплементацију пољопривредних субвенција ЕУ 2023. године.

Селија Нисенс из Европског бироа за животну средину изјавила је да је то погрешан предлог јер је поштовање плодореда од кључног значаја за сузбијање штеточина и заштиту земљишта. Сматра да би земљиште и усеве требало преусмерити за производњу хране за људе, а не за биоенергију или сточну храну. Произвођачи кукуруза су до сада највише имали проблема с поштовањем ових правила узгоја. Иницијативу немачког министра је подржало Удружење немачких пољопривредника. Председник удружења Јоаким Руквид је рекао да желе да наставе производњу пшенице у истом обиму:

„Сада очекујемо предлоге Брисела и Берлина за то како да се реши прехрамбена криза.”---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---