- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

URUČENA PRIZNANJA POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA ISTAKNUTIM POLJOPRIVREDNIM ORGANIZACIJAMA I UDRUŽENJIMA

 

Novi Sad, 2. februar 2017.

Danas je na Poljoprivrednom fakultetu održana svečanost na kojoj su uručena posebna priznanja organizacijama i udruženjima za postignute rezultate u ratarstvu, razvijanju   takmičarskog duha u proizvodnji i primeni savremenih naučnih dostignuća. Dobitnici specijalnih plaketa su: Privredna komora Srema-Organizacioni odbor takmičenja zemljoradnika Srema, Opština Srbobran-Takmičenje orača „Srbobranska brazda“ i Agrarna Unija opštine Kanjiža–Međunarodni festival kukuruza.

Plakete su uručili dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Nedeljko Tica i direktor Departmana za ratarstvo i povrtarstvo prof. dr Dragana Latković. Priznanja su primili predsednik Odbora za takmičenje zemljoradnika Srema–Sremske privredne komore Branislav Živanović, predsednik Organizacionog odbora „Srbobranska brazda“ Vladimir Rankov i predsednik Agrarne Unije opštine Kanjiža Aleksandar Stojanović.

Branislav Živanović, Aleksandar Stojanović i Vladimir Rankov

Prisutnim zvanicama i dobitnicima priznanja obratila se prof. dr Dragana Latković izražavajući zadovoljstvo što su mnogi ratari najavili svoj dolazak i tako doprinose velikim promenama koje tek slede u poljoprivredi, kada su u pitanju mala i srednja gazdinstva.

-         Izuzetno mi je drago da nastavljamo tradiciju i što se uoči Savetovanja „Dobar dan domaćine“ sastajemo povodom isticanja vrednih i uspešnih pojedinaca, udruženja i organizacija u našoj poljoprivredi. Danas ovde pred sobom imamo dobitnike priznanja koji su do sada učinili mnogo za poljoprivredu i to je nemerljivo, pa i ove naše plakete želim da uvaže kao skroman znak pažnje i podršku za dalji rad – rekla je prof. dr Latković.

Dekan prof. dr Nedeljko Tica zahvalio se dobitnicima, istakavši da su ove nagrade samo podstrek za dalji rad i razvoj.

-         Istorijska misija i vizija našeg fakulteta je saradnja sa poljoprivrednicima i prenošenje znanja, sa ciljem, kako slogan kaže „Zemlja je sve“. Svi mi koji učestvujemo u ovom projektu, od učesnika i predavača pa sve do Ministarstva koje nam je pružilo podršku, imamo jednu ideju i jedan cilj, a to je da ponovimo najbolje rezultete – rekao je prof. dr Tica.

Prof.dr Nedeljko Tica

U ime dobitnika nagrada, prisutnima se obratio predsednik Organizacionog odbora „Srbobranska brazda“ Vladimir Rankov.

-         Zahvaljujem se Poljoprivrednom fakultetu koji je  prepoznao ono što radimo, a sve to u saradnji sa ljudima sa fakulteta koji ulažu ogroman trud. Ovom prilikom moram da spomenem i idejnog tvorca takmičenja orača „Srbobranska brazda” profesora Janoša Berenjia, koji je i mene uključio u celokupnu priču i nadam se da će ova ideja još dugo živeti – naglasio je Rankov.