- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

USAID i Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja

 

PODRŠKA ŽENAMA U AGROBIZNISU

Beograd, 27. jul 2011.

 

Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja, na čelu sa Ministrom Sulejmanom Ugljaninom i Agrobiznis projekat Američke agencija za međunarodni razvoj (USAID), na čelu sa direktorom projekta Luisom Faorom, juče su u Vladi Srbije potpisali Memorandum o razumevanju koji predstavlja platformu za zajedničku podršku ženama u agrobiznisu.

Razmenom znanja i iskustava i objedinjavanjem resursa, USAID  i Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja će započeti zajednički rad na promovisanju preduzetništva među ženama iz ruralnih krajeva Srbije, podstičući ih da rade na poboljšanju svojih ekonomskih uslova kroz samozapošljavanje u agrobiznisu.  

Nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju, Ministra Ugljanin se zahvalio direktoru USAID Agrobiznis projekta, gospodinu Faoru i iskazao je svoje zadovoljstvo što će Kancelarija podržati jedan ovako dobar projekat. „Kancelarija će u narednom periodu finansijski podržati biznis ideje tri buduće preduzetnice u agrobiznisu iz Knića, Lebana, Gadžinog Hana, nedovoljno razvijenih opština koje se nalaze u resoru Kancelarije, a sa sličnom praksom nastavićemo i kasnije.“

USAID Agrobiznis Projekat je tokom 2010. godine pokrenuo program Žene u agrobiznisu sa ciljem da omogući ravnopravno učešće žena u agrobiznisu i time poveća konkurentnost srpske poljoprivrede. Tokom trajanja projekta blizu 300 žena je prošlo kroz obuku u osnovama preduzetništva.    

Polaznice obuke su tokom treninga razvile 235 poslovnih planova koji su ocenjeni kao profitabilni i spremni za finansiranje od strane različitih institucija i razvojnih agencija i organizacija. Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja će od 25 najboljih biznis planova u prvom krugu finansirati tri projekta budućih žena preduzetnica iz najnerazvijenijih opština u Srbiji, dok će USAID izdvojiti sredstva za finansiranje još 10 biznis planova.
   
Žene iz manje razvijenih područja jugozapadne i jugoistočne Srbije će u narednom periodu imati priliku da učestvuju u sličnim treninzima. Nakon završene obuke i finalizacije biznis planova, Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja će nastaviti da finansira određeni broj najboljih biznis planova, a koje koje imaju za cilj pokretanje poslovanja u agrobiznisu žena iz navedenih najnerazvijenijih područja Srbije.  

USAID Agrobiznis Projekat, će nastaviti da podržava učesnice programa obuka i da im pruža tehničku i savetodavnu podršku pri sprovođenju odabranih poslovnih strategija.

USAID Agrobiznis Projekat je deo širih aktivnosti koje se sprovode u cilju obezbeđenja brzog i održivog ekonomskog rasta u svim privrednim sektorima u Srbiji. Projekat radi na povećanju izvoza srpskih poljoprivrednih proizvoda, podsticanju zapošljavanja u poljoprivredi, povećanju efikasnosti i konkurentnosti i stvaranju povoljnog okruženja za poslovanje srpskog agrobiznisa.

Na slici: Dragica Jelčić iz Futoga, uspešan proizvođač i izvoznik kupusa u EU