Uspešna priča

 

SUŠE VOĆE, A ONO KAO SVEŽE

Arilje, 2. mart 2018.

Izvor: Večernje novosti

  • Preduzeće "Drenovac" iz okoline Arilja polovinu proizvodnje izvozi u Evropu i SAD. Uz najsavremeniju tehnologiju, liofilizaciju, plodovi čuvaju sva hranljiva svojstva

Porodična firma "Drenovac", iz okoline Arilja, posluje 26 godina i danas je lider u primeni inovativne i najsavremenije tehnologije sušenja voća - liofilizacije. Njom se dobija hranljiv, ukusan i potpuno prirodan proizvod bez dodataka. Kompanija izvozi polovinu svoje proizvodnje, i to na zahtevna tržišta Evrope i Amerike.

Na početku "Drenovac" je otkupljivao voće, skladištio ga i zamrzavao. Prodaja duboko zamrznute maline bila je glavni oslonac. Vremenom je tržište bilo puno baš takvih preduzeća. "Drenovac" je zato rešio da ponudi nešto novo primenjujući inovativne tehnologije.

- Izazov je bio veliki, jer je tehnologija bila izuzetno skupa i nepoznata, a u Srbiji nije bilo stručnjaka koji su je primenjivali u prerađivačkoj industriji - objašnjava Nemanja Bojičić, menadžer za kvalitet i bezbednost proizvoda u kompaniji "Drenovac". - Vlasnik preduzeća prepustio se riziku i počeo primenu nove tehnologije. Uz početničke teškoće, izazove i nepoznanice, ali uz veliku podršku porodice i zaposlenih, menadžment "Drenovca" uspeo je u svojim namerama 2011. godine. Liofilizacija je startovala i počela polako da uvećava promet u kompaniji.

Kroz različite programe podrške, kompanija "Drenovac" je postepeno razvijala promociju svojih novih proizvoda i uspela da bude prepoznata kao proizvođač kvalitetnog liofilizovanog voća. Poznati proizvođači zdrave hrane danas se iz Arilja snabdevaju sirovinama za ovsene kaše, med, musli, konditore i druge proizvode.

Malina je za sobom u liofilizaciju povukla i ostale vrste voća: kajsiju, jagodu, šumsku borovnicu, višnju, šljivu, jabuku i druge, jer su kupci hteli da koriste i druge vrste voća. Razvojem tehnologije i pripreme proizvoda, kompanija "Drenovac" je od liofilizovanog voća napravila još dodatnih proizvoda - čokoladirano voće, liofilizovane voćne komadiće i prahove. Usled povećanja prodaje na domaćem tržištu, ali i rasta izvoza, preduzeće je proširilo svoje kapacitete za još dva liofilizatora.

- Primenom savremenih tehnologija kao što su lasersko prebiranje i liofilizacija i velikim trudom svih zaposlenih u kompaniji, danas se dobijaju proizvodi visokog kvaliteta koji su u skladu sa najzahtevnijim standardima - IFS Food, Global GAP, Kosher, Organic - kaže Bojičić. - "Drenovac" sada zapošljava 35 radnika i planira dalje proširenje poslovanja, oko polovine proizvodnje izvozi u EU i SAD i teži da osvoji nova tržišta u čemu očekuje podršku Privredne komore Srbije. Saradnja sa PKS je uspešna i doprinosi kompaniji da bude u toku sa trenutnim dešavanjima i dobije pomoć u poslovnom smislu.

TEHNOLOGIJA

Tehnologija je vrlo komplikovana jer predstavlja proces sušenja voća koji se odvija u dve faze. Najpre ide primarno sušenje - namirnica se zamrzne, a zatim se količina otopljenog leda smanjuje postupkom sublimacije. Nakon toga se obavlja desorpcija do vrednosti koja neće više podržavati rad mikroorganizama ili hemijske reakcije. Na ovaj način dobiju se hrskavi suvi plodovi koji su sačuvali najveći deo korisnih hranljivih sastojaka uključujući i vitamin C koji se vrlo lako gubi prilikom klasičnog sušenja.