- TRŽIŠTE - /11.06.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.70 din/kg , pšenica 17.70 din/kg , soja 46.73 din/kg ; /11.06.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.51 din/kg , pšenica 18.98 din/kg , soja 35.18 din/kg ; /11.06.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.28 din/kg , pšenica 19.10 din/kg , soja 32.79 din/kg ; /11.06.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 19.71 din/kg , pšenica 21.39 din/kg , soja - ;

USPOSTAVLJANJE ELEKTRONSKOG SISTEMA ZA ANGAŽOVANJE SEZONSKIH RADNIKA U POLJOPRIVREDI

 

Beograd, 17. avgust 2017.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas, 17. avgusta 2017. godine, prilikom potpisivanja Memoranduma o sprovođenju projekta „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“, da je time omogućeno uspostavljanje elektronskog sistema za angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi, kao i suzbijanje sive ekonomije u zemlji.

Ministar Nedimović je naglasio da se, usled birokratskih prepreka, najveći deo poslova u poljoprivredi obavlja u crnoj zoni, dodajući da će se uspostavljanjem trenutnog elektronskog upisivanja radnika na terenu u sistem, između 80 i 100 hiljada ljudi uključiti u sistem. Kao rezultat ovog projekta, ministar Nedimović smatra da će se naredne godine povećati broj registrovanih zaposlenih koji će imati penzijsko i invalidsko osiguranje.

„Korist će imati država, budući da će imati jasno evidentirana lica, osiguraće se poreski prihodi, a i poslodavci će imati korist i biće zaštićeni“, rekao je ministar. On je objasnio da će zahvaljujući celom projektu biti izrađena i aplikacija za mobine telefone preko koje će poslodavci trenutno moći da prijave sezonske radnike.

Ministar Nedimović je podvukao da je čitav model urađen po mađarskom modelu i da on već funkcioniše u nekim zemljama regiona i daje rezultate.

Memorandum o saradnji, u Vladi Reepublike Srbije, potpisali su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, državni sekretar Ministarstva finansija Jelena Stojović, direktor GIZ-a u Srbiji Gerhard Zipel, zamenica menadžera GIZ Otvorenog  regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu Amira Omanović i predsednik  Upravnog odbora NALED-a Aleksandar Ružević.

Projekat „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“ finansiran je sredstvima Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).