- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

УВЕЗЕН МЕД ИЗ УКРАЈИНЕ ЈЕФТИНИЈИ И ДО ПЕТ ПУТА ОД ДОМАЋЕГ

 

Београд, 30.новембар 2020.

Политика

  • СПОС позвао надлежне да провере ове информације и ако су тачне испитају квалитет тог меда

Савез пчеларских организација Србије (СПОС) добио је, како преноси сајт ове организације, поуздану информацију, са свом пратећом документацијом, којом се потврђује да је у нашу земљу увезен пчелињи мед из Украјине по цени од 1,15 евра по килограму.

Из СПОС позивају надлежне да провере ове информације и ако су тачне испитају квалитет увезеног меда.

‒ Ако нас ико (увозник) из било ког разлога тужи због ове информације, доступни смо надлежним органима Републике Србије, али ћемо тада јавно објавити и име купца меда. Надлежне позивамо да добро провере квалитет овог меда у нашим и страним лабораторијама, да наши потрошачи не би јели нешто што није мед, у случају да овај мед није исправан. Наравно, сасвим је могуће и да је исправан, али нека анализе то покажу ‒ истиче се у саопштењу СПОС-а.

Сматрају да је потпуно невероватно да се у време глобалне несташице меда у свету, до које је дошло због изузетно лоше производне године, може пронаћи и увести квалитетан производ који је од 2,5 до 5,6 пута јефтинији у односу на актуелну тржишну цену меда у нашој земљи.

‒ Потрошачима поручујемо да добро обрате пажњу када купују мед ‒ истичу у СПОС-у.

Подсетимо, ово је други пут у последњих шест месеци да се на домаће тржиште увози мед по ниској цени која угрожава домаће пчеларство. У јуну, ове године, СПОС је такође упозорио да је из Молдавије увезено 42 тоне меда по цени од 2,2 евра по килограму и саопштио да је увоз легитиман, али да ова цена није коректна према домаћим добављачима. Та пчеларска организација упозорила је потом у августу да је производња домаћег меда, због неповољних временских услова, ове сезоне пала на најниже гране, да је Србија практично на ивици несташице меда и да би због такве ситуације могло да дође до раста увоза, али и цена на тржишту.

У Србији се годишње произведе од 6.000 до 12.000 тона меда у зависности од године. У СПОСУ су оквирно проценили да ће у 2020. меда бити мање за 80 одсто у односу на просек, а да производња неће прећи 2.000 тона. Коначно стање приноса биће, како су рекли, познато тек у априлу наредне године.

‒ Немамо ништа против увоза меда. Овај народ је тражио слободно тржиште пре 20 година и добио га је. Имамо против ако нешто са тим медом није у реду, да држава никада до сада мед није послала у иностранство на анализу на природност, и захтевамо да се то коначно уради и потврде или демантују наше сумње ‒ закључује се у саопштењу СПОС-а.