УВОЗ АЗОТНИХ ЂУБРИВА И БЕЗВОДНОГ АМОНИЈАКА У СРБИЈУ БЕЗ ЦАРИНЕ У НАРЕДНИХ ШЕСТ МЕСЕЦИ

 

Београд, 25.01.2022.

Политика

У наредних шест месеци увоз азотног ђубрива и безводног амонијака у Србију биће ослобођени плаћања царине како би се стабилизовало домаће тржиште и обезбедиле довољне количине тих производа неопходних за сетву и развој пољопривреде, објавила је данас Привредна комора Србије (ПКС). То је, како је наведено, резултат успешно реализоване иницијативе ПКС и њених чланица из Удружења за хемијску индустрију и Удружења за биљну производњу према Влади Србије и надлежним министарствима пољопривреде и финансија.

Подсећа се да је Влада Србије усвојила Одлуку о изменама Одлуке о условима и начину за смањење царинских дажбина на одређену робу, односно за изузимање одређене робе од плаћања царинских дажбина у 2022. години међу којима су азотна ђубрива и безводи амонијак.

Измена одлуке је у примени од 22. јануара 2022. године.

„Одлична је вест да је усвојена ова иницијатива привреде, јер на тржишту Србије тренутно не постоји довољна количина азотних ђубрива која се користе током сетве. Овом мером биће омогућен бесцарински увоз и олакшано снабдевање пољопривредника”, рекао је секретар Удружења за хемијску индустрију ПКС Драган Стевановић.

Подсетио је и да је на светском тржишту несташица минералних ђубрива, а да се зависност од увоза може спречити само уколико домаћа производња брже расте од повећања потрошње ђубрива.

„Треба обезбедити добру снабдевеност српског тржишта минералним ђубривима, да би пољопривреда могла да примени неопходне агромере и да би се даље развијала”, додао је Стевановић и истакао да је отвореност српског тржишта, посебно за азотна ђубрива, једини начин за стабилизацију и редовно снабдевање.

Конкуренција ће, према његовим речима, пољопривреди обезбедити најјефтиније, најквалитетније и редовно снабдевање.

Подсећа се да у Србији постоје три произвођача минералних ђубрива, Еликсир Прахово, Еликсир Зорка и ПРОМИСТ.

Годишња производња достиже око 550.000 тона НПК ђубрива и између 30.000 и 50.000 тона УАН ђубрива.

Србија у просеку годишње увози 450.000 до 500.000 тона азотних ђубрива и 200.000 до 250.000 тона НПК ђубрива, највише из Руске Федерације, Аустрије, Румуније, Мађарске и Хрватске.---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---