- TRŽIŠTE - /08.10.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 14.20 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 36.50 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.89 din/kg , pšenica 19.49 din/kg , soja 32.98 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 13.15 din/kg , pšenica 18.16 din/kg , soja 29.07 din/kg ; /08.10.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.62 din/kg , pšenica 24.09 din/kg , soja - ;

UVOZNO MESO "GASI" KLANICE

 

Beograd, 26. oktobar 2017.

Izvor: Ve─Źernje novosti

  • Srpski prera─Ĺiva─Źi ove godine proizvode manje suvomesnatih proizvoda nego pro┼íle godine. Proizvo─Ĺa─Źi tvrde da ih "ubija" kupovina iz regiona

U Srbiji poslednjih meseci posustaje prerada mesa. Statistika otkriva da je u avgustu iz pogona iza┼ílo pet odsto manje narezaka i drugih prera─Ĺevina. Pojedini proizvo─Ĺa─Źi ka┼żu da polako gube utakmicu od kolega iz regiona ─Źiji jeftiniji proizvodi u Srbiju sti┼żu bez prepreka.

Prerada i konzervisanje mesa i proizvoda od mesa, u periodu od januara do avgusta, smanjena je za dva odsto u odnosu na isti period lane.

- Imamo problem i s preprodajom mesa, ali i s primarnom proizvodnjom - ka┼że ekonomista Ivan Nikoli─ç. - Dugoro─Źna tendencija je smanjenje sto─Źnog fonda u Srbiji. Veliki je pad u broju goveda i ┼żivine, dok se kod svinja broj mo┼żda i pove─çao. Sto─Źarstvo kod nas nije iskori┼í─çeno na pravi na─Źin.

Neki od mesnih prera─Ĺiva─Źa ka┼żu da ih podaci ne iznena─Ĺuju i tvrde da su primetili ve─çi uvoz.

- Ne ─Źudi me smanjena prerada mesa, jer je pove─çan uvoz robe iz Hrvatske i Italije - ka┼że Radoslav Nedeljkovi─ç, vlasnik mesne industrije "Nedeljkovi─ç". - Nema dodatnog optere─çenja za uvoz mesnih prera─Ĺevina iz CEFTA regiona. Kada uvozimo meso iz drugih zemalja, postoje prelevmani. Da postoji za┼ítita uvoza mesnih prera─Ĺevina iz regiona, na┼íi proizvodi bi bili i do 20 odsto jeftiniji. Na pojedinim stranim proizvodima, naro─Źito na vir┼ílama, vidite da su pravljene od pile─çeg i ─çure─çeg mehani─Źki otko┼í─çenog mesa. Neko bira cenu, neko kvalitet.

Nisu, me─Ĺutim, svi proizvo─Ĺa─Źi nezadovoljni. Petar Matijevi─ç, vlasnik mesne industrije "Matijevi─ç", tvrdi da radi punom parom.

- Poslujemo odli─Źno - tvrdi Matijevi─ç. - Ove godine nam je proizvodnja prera─Ĺevina porasla u proseku za ┼íest odsto. Pojedine artikle, poput vir┼íli, proizvodimo i 50 odsto vi┼íe. Nema nekog velikog uvoza prera─Ĺevina, jer nisu kvalitetnije od na┼íih.

U Privrednoj komori Srbije, s druge strane, napominju da je ove godine Srbija znatno pove─çala uvoz mesa.

- U ovom periodu mi imamo za skoro 30 odsto ve─çi uvoz mesa i veliki uvoz masno─ça - ka┼że Nenad Budimovi─ç, sekretar Udru┼żenja za sto─Źarstvo PKS. - To meso ide u preradu. Uvoz je bio veliki jer je i cena ┼żive vage tovljenika kod nas bila 220 dinara, pa ga je bilo jeftinije uvesti. Sada je pala cena ┼żive vage na 160 dinara za kilogram, skoro za ─Źetvrtinu, ali kilogram krmendale u radnji ko┼íta isto.

ŠTITIMO SE OD EU

U Ministarstvu poljoprivrede ka┼żu da na uvoz mesnih prera─Ĺevina i mesa postoje prelevmani. Oni se odnose na uvoz iz zemalja EU i dr┼żava s kojima nemamo potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, kao ┼íto su ┼ávajcarska, Lihten┼ítajn i Norve┼íka. Za dr┼żave CEFTA ne postoje nikakvi nameti na uvoz.

- Pore─Ĺenjem prvih devet meseci ove godine i pro┼íle, ne bele┼żi se neki veliki porast uvoza mesnih prera─Ĺevina koji bi mogao da ugrozi na┼íu doma─çu industriju - tvrde u resornom ministarstvu. - Uz to, Ministarstvo je ove godine najve─çi deo bud┼żeta usmerio u investicije u prera─Ĺiva─Źku industriju. Oni imaju i prednost prilikom zakupa dr┼żavnog zemlji┼íta.