UZ BROJ GRLA RASTE I KVALITET

 

Novi Sad, 23.05.2022.

Javno ocenjivanje ovaca i konja po─Źelo je ju─Źe i zavr┼íava se danas, a najbolja grla bi─çe oki─çena na Dan sto─Źara, u ─Źetvrtak, 26. maja. Ono ┼íto je klju─Źno, jeste da je znatno vi┼íe izlo┼żenih grla nego na prethodnim sajamskim manifestacijama.

Ove godine na Sajmu je izlo┼żeno vi┼íe od 500 grla ovaca pet rasa. Tu su dve autohtone rase – cigaja i sijeni─Źka ovca, a od plemenitih – il de frans, virtenberg i romanovska. Ovce je izlo┼żilo 38 uzgajiva─Źa: 25 iz Vojvodine i 13 iz ostalih delova Srbije. Prema oceni stru─Źne komisije, sva grla su adekvatno spremljena, kvalitet je izuzetan, pa mo┼żemo da se poredimo sa zemljama gde je ova grana sto─Źarstva razvijenija.

 – Mnogi uzgajiva─Źi ve─ç decenijama izla┼żu na Sajmu i svake godine se vidi da posao koji radimo zajedno, poput genetskog unapre─Ĺenja sto─Źarstva, daje rezultate – isti─Źe rukovodilac Odeljenja za ov─Źarstvo Centra za odgajivanje doma─çih ┼żivotinja na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i ─Źlan nadle┼żne komisije za ocenjivanje Sini┼ía Bjedov. – ┼Żelimo  da Sajam ostane na dobrom putu, da svake godine pove─çavamo broj grla, da dovedemo rase koje nisu izlagane i da razvijamo mle─Źno ov─Źarstvo jer ima potencijal.

Svake godine je prisutno sve vi┼íe izlaga─Źa mla─Ĺih od 30 godina, ┼íto na┼íem sagovorniku uliva nadu da ima mladih koji ┼żele da ostanu na selu i da se bave sto─Źarstvom.

– Ov─Źarstvo bele┼żi porast kvalitetne priplodne ┼żivotinje, ┼íto se posti┼że merama nadle┼żnog Ministarstva, koje doprinose pove─çanju broja grla pod kontrolom. Tu su i mere Pokrajine koja raspisuje konkurse za mlade. ─îinjenica je i da se rasni sastav ovaca u Vojvodini zna─Źajno promenio. Pre deset godina bila je dominantna cigaja koja je sad ve─ç ugro┼żena, a plemenite rase zauzele su njeno mesto. Trenutno imamo vi┼íe od 180.000 grla plemenitih ovaca u Vojvodini koje su pod kontrolom, a za dve godine bi─çe ih vi┼íe od 200.000. Istina, kad su u pitanju genetski resursi, nisko su proizvodni, pa takve ┼żivotinje ne mogu da budu konkurenti savremenim linijama i rasama, ali je zna─Źajno da opstanu jer doprinose svetskoj banci gena – napominje Bjedov.

Slika za ponos

Kad  je re─Ź o konjarstvu na Me─Ĺunarodnom poljoprivrednom sajmu, slika je za ponos – ─Źak 76 konja takmi─Źi se u nekoliko kategorija i disciplina.

– U pore─Ĺenju sa izlo┼żbom od pro┼íle jeseni, imamo bar dva i po puta vi┼íe konja – isti─Źe moderator javnog ocenjivanja konja Miroslav Popovi─ç. – Vi┼íe je noniusa, tu je jedan araber, KVPN (holandski kraljevski paradni konj) ─Źuvena rasa za preponsko jahanje, bosanski hladnokrvnjak, lipicaneri i doma─çi brdski konj.

Novosadski sajam