- TRŽIŠTE - /21.09.2018./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 16.00 din/kg , pšenica 19.00 din/kg , soja 35.80 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Čikagu: kukuruz 14.15 din/kg , pšenica 19.28 din/kg , soja 31.32 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.41 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 27.51 din/kg ; /21.09.2018./ Berza u Parizu: kukuruz 20.92 din/kg , pšenica 23.85 din/kg , soja - ;

Vajska: Кako zakupiti državno zemljište

 

Bačka Palanka, 30. maj 2017.

Opština Bač raspolaže sa oko 25.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a zahvaljujući izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini, stvoreni su uslovi za davanje u zakup obradivih površina na duži vremenski period. Tim povodom, u Vajskoj je održana prezentacija o mogućnostima i načinima višegodišnjeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, sa akcentom na podizanje zasada lešnika...

Vinko Osičan poljoprivredni proizvođač iz Bača, godinama se bavi ratarskom proizvodnjom, sada planira da podigne i zasade lešnika.

''Mi očekujemo da ćemo već u prvoj godini imati preko sto hektara zasada lešnika. Standardizovanih lešnika, koji se najbolje prodaju'', poručio je Dragan Stašević predsednik opštine Bač, prenosi RTV.

''Vizija je da se podigne do 10.000 hektara lešnika. To je voćna vrsta koja nije zahtevna, bitno je da se uradi sortna čistoća, kako bi se te sorte mogle koristiti kod kalibriranja, sušenja, ali prvenstveno sorte koje se mogu koristiti u konditorskoj industriji'', naglasio je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu dr Zoran Кeserović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, rekao je da je Pokrajinska vlada najznačajnija sredstva u ovoj godini opredelila za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju.

''Pre svega mislim na sisteme za navodnjavanje, to podrazumeva kopanje i opremanje bunara, cevovod i ceo sistem za navodnjavanje, gde imamo pedeset posto više para nego prošle godine. Takođe, moram da napomenem investicije koje smo usmerili na opremanje hladnjača i sušara, što podrazumeva i opremu za sortiranje i kalibriranje'', istakao je Radojević.

On je dodao da je ove godine povećan maksimalan iznos finansijskih sredstava po poljoprivredniku. Istovremeno, nivo povraćaja sada ide do sedamdeset posto, ako su u pitanju poljoprivrednici mlađi od četrdeset godina, žene i oni koji se poljoprivredom bave u otežanim uslovima rada.