Velika mogućnost saradnje Srbije i Maroka

 

Novi Sad, 23.05.2022.

Kraljevina Maroko se, nastupajući na 89. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, prvi put predstavila našoj publici.

Ambasador Maroka u Srbiji mr Mohammed Amine Belhaj izrazio je zadovoljstvo kolektivnim predstavljanjem privrednika ove zemlje na najvećoj poljoprivrednoj manifestaciji u regionu, ali i velika očekivanja od buduće saradnje Maroka i Srbije.

Generalni direktor Agencije Agricultural Development mr El Mahdi Arrifi  je, govoreći o mogućnosti ulaganja u poljoprivredni sektor Maroka u okviru strategije Zelene generacije 2020-2030. godine, naglasio da je poljoprivreda izuzetno važna za ovu državu jer doprinosi njenom ekonomskom razvoju i čini 20 odsto BDP.

– Poljoprivreda u Maroku je važna i za zaposlenost jer 40 odsto našeg stanovništva radi u tom sektoru, a čak 75% ruralne populacije u Maroku živi od poljoprivrede i doprinosi našoj trgovinskoj razmeni. Maroko beleži četiri milijarde evra izvoza poljoprivrednih proizvoda. Sami proizvodimo svu količinu voća, povrća i mesa za potrebe našeg tržišta, 60% žitarica i 40% šećera – objasnio je El Mahdi Arrifi.

Kraljevina Maroko, po njegovim rečima, ima više od milion hektara pod masilinama, na 126.000 hektara gaje se citrusi, ima preko 30 miliona grla stoke – pre svega ovaca. Veliki je izvoznik paradajza na evropsko i američko tržište, kao i agruma, arganovog ulja, konzervisanih maslina, prvi je po izvozu kapra, a poznat je i po izvozu jagoda.

– Izvoz poljoprivrednih proizvoda donosi Maroku oko četiri milijarde evra. U našoj zemlji trenutno radi mnogo stranih investitora iz Afrike,  Evrope i sa Bliskog istoka. Naša ponuda je raznolika jer smo otvoreni za ekonomsku saradnju koja vodi bržem razvoju. Imamo šta da ponudimo i zakonima smo utvrdili prava i obaveze stranih investitora i domaćih poljoprivrednika. Maroko uvozi žitarice, šećer, ulje, uljarice, veliki je proizvođač đubriva i semenja, i to je otvoren prostor za saradnju sa Srbijom – rekao je El Mahdi Arrifi.

Strani investitori mogu da zakupe poljoprivredno zemljište na 40 godina, da imaju deo vlasništva u postojećim preduzećima i da vode biznis u saradnji s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima. Od 2007. godine do danas Maroko je odobrio više od 10.000 biznis-projekata domaćih i stranih investitora.

Maroko je veoma aktivan u projektima s temom klimatskih promena ali i Zelene generacije, i spremio je strategiju Zelene generacije od 2020. do 2030.godine kako bi se povećale površine koje se navodnjavaju.

Kroz marokanske luke godišnje prođe 14.000 brodova

Poslednjih godina, Maroko nastoji da visokim subvencijama stimuliše poljoprivrednu proizvodnju, tako da gotovo ne postoji oblast koja ne dobija  pomoć. Uz subvencije, koje su zakonski regulisane, uveden je i poreski popust za poljoprivredne proizvode, razvijena je infrastruktura u koju se i dalje ulaže, a posebno su ponosni na svoje luke kroz koje godišnje prođe 14.000 brodova.

Novosadski sajam---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---