VELIKA PONUDA NS SEMENA NOVOSADSKOG INSTITUTA

 

Novi Sad, 1. april 2011.

Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada i u ovoj setvenoj sezoni za tržište je pripremio dovoljno semena – kukuruza, suncokreta i krmnog bilja.

- Od ukupne ponude semena na domaćem tržištu, gde učestvuju druge domaće i strane kompanije, Institut ima ponudu od 72 odsto sertifikovanih semena – rekao je za „AgroServis“ direktor ove semenske kuće dr Borislav Kobiljski i dodao da su sve isporuke za prolećnu setvu kukuruza i uljarica obavljene na vreme i da ova kuća tržišnu utakmicu shvata kao normalnu i korisnu za poljoprivrednike.

- Očekujemo da će ratari naspram svojih opredeljenja zasnovati setvu u kojoj smo i do sada uspešno učestvovali. Već godinama nemamo reklamacija na suncokret i soju. Tranzicija je mnogo toga promenila među semenskim kućama. Svi tražimo nova tržišta. Tako se naše seme u Ukrajini koristi na 1,5 miliona hektara, a samo naš ječam – novosadski 525, u Evropskoj uniji nosi naziv „Fantazija“ – dobio je naveće ocene – kaže dr Borislav Kobiljski.

Prodaja semenske robe Instituta za ratarstvo i povrtarstvo organizovana je na više od hiljadu mesta, a u Bosni i Hercegovini za ovo doba godine prodate su veće količine od prošlogodišnjih.

 

(AgroServis)