ВЕЛИКА ТРАЖЊА ЗА СУНЦОКРЕТОМ

 

Београд, 01.09.2022.

Политика

  • Трговање овом уљарицом на светском тржишту и даље је нестабилно јер још није познато колико ће зрна за индустрију моћи да испоручи Украјина

Жетва сунцокрета у Србији је у току а на новосадској Продуктној берзи управо највеће интересовање влада за овом уљарицом. Како је објављено у последњем извештају, приметна је велика заинтересованост за куповином зрна од кога првенствено зависи индустрија уља. Према незваним информацијама које је објавио портал „Агроклуб”, тренутно откупљивачи нуде аконтну цену од око 60 до 65 динара по килограму ове уљарице. Продуктна берза објавила је да је протекле седмице цена по тони била 555 до 560 евра или око 65,5 динара за килограм. У извештају се наводи и да су мање количине биле понуђене за 580 евра.

До које мере је светско тржиште турбулентно види се и из податка да је 2019. године сунцокрет домаћим ратарима плаћан 31 динар по килограму, а 2020. од 32 до 38 динара на крају жетве. Нестабилност на светском тржишту сунцокретовог уља и даље влада мада је познато да берзанска трговина овом уљарицом траје кратко, свега око месец и по дана. Очекивања да ће из Украјине, после истанбулског споразума, на тржиште стићи веће залихе житарица – па тако и сунцокрета из актуелног рода полако сплашњавају.

Морски транспорт из Одесе и још две црноморске луке прилично је успорен јер бродарске компаније нису спремне да у већој мери преузму ризик, а уједно су оптерећене и већим трошковима осигурања. Трговци су такође опрезнији јер због опсежних контрола целокупна процедура траје превише дуго па и њима расту трошкови закупа бродова. Украјина као највећи произвођач сунцокретовог уља губи трку и тешко да ће у овој сезони моћи да буде поуздан добављач јер велики број фабрика, према раније објављеним информацијама, или не ради или прерађује сировину са смањеним капацитетима.

Према ранијој анализи аналитичара Бранислава Гулана, сунцокрет се у свету гаји на око 24 милиона хектара. Највише у Европи (65 одсто), затим у Азији и Јужној Америци. Када се посматрају државе, највише се гаји у Русији и Украјини. Он наглашава да се релативно мали број земаља бави континуирано производњом сунцокрета и уља па је зато трговина интензивна.

Истовремено највеће европско удружење пољопривредника „Копа Когека”, предвиђало је протеклог месеца принос сунцокрета од 32,1 милион тона у ЕУ што је за 8,5 одсто више него 2021. Према овим информацијама, поучени прошлогодишњим несташицама, ратари у ЕУ засејали су за милион више хектара сунцокрета него протекле сезоне.

Такође је најављено да ће европска индустрија ове године прерадити око 20 процената више уља од сунцокрета, како би стабилизовала тржиште, спречила веће несташице и смањила зависност од зејтина из Украјине. Цена али и одговор на питање да ли ће уља бити довољно за све још у великој мери зависи од могућности добављања сунцокретовог уља и зрна из ове земље а што ће бити познато тек после жетве, најраније крајем септембра.

Упркос суши која је тешко погодила Европу и Србију и оборила приносе сунцокрета очекује се да ће фабрике које послују у нашој земљи моћи да произведу довољне количине и за извоз и за домаћу потрошњу која је од 80.000 до 100.000 тона. Делимично је и зато у Србији сунцокрет посејан на већим површинама него прошле године.

Подсетимо, због и даље велике нестабилности на тржишту и значаја ове намирнице за потрошаче, Влада Србије пре неколико дана усвојила је Уредбу о утврђивању програма финансијске подршке пољопривредним произвођачима сунцокрета рода 2022. како би се очувала стабилност дохотка произвођача ове уљарице, као и Уредбу о ограничењу висине разлике у откупној цени са циљем да се заштити тржиште и спрече деформације у формирању цене сунцокрета.

Финансијска подршка за пољопривредног произвођача утврђује се у износу до 7,8 динара по килограму испоручене, продате количине рода 2022. године правном лицу или предузетнику који се бави прерадом, складиштењем односно извозом сунцокрета, а највише за 200 тона. Право на финансијску подршку пољопривредни произвођач остварује подношењем захтева а исплате се могу очекивати до утрошка средстава обезбеђених за спровођење ове уредбе.

Истовремено, влада је ограничила и разлику у откупној цени сунцокрета овогодишњег рода на максимални износ од 2,60 динара са порезом на додату вредност, по килограму, при откупу сунцокрета од примарних произвођача, а који се користи за даљу продају прерађивачима. Ова уредба важи наредна два месеца, а ко буде поступао супротно њој, сносиће новчану казну.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---

Produktna berza AD Novi Sad

Anketa