- TRŽIŠTE - /10.03.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.20 din/kg , pšenica 19.40 din/kg , soja 39.55 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 15.49 din/kg , pšenica 20.04 din/kg , soja 33.21 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 14.88 din/kg , pšenica 15.93 din/kg , soja 31.44 din/kg ; /10.03.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.55 din/kg , pšenica 20.94 din/kg , soja - ;

VLADA GARANTUJE ZA NOVE POLjOKREDITE

 

Beograd, 13. decembar 2019.

Izvor: RTS

  • Vlada i USAID pokrenuli su program kreditne garancije kako bi podstakli banke da vi┼íe kreditiraju poljoprivrednike i prera─Ĺiva─Źe hrane. Ugovori su potpisani sa tri poslovne banke – Inteza, Prokredit i Adiko. Ponudi─çe ukupno 90 miliona dolara kredita sa rokom otplate do 12 godina i uz ni┼żu kamatu.

To ┼íto su kamate na istorijskom minimumu, za veliki deo agroproizvo─Ĺa─Źa ne zna─Źi mnogo, jer nemaju sredstva za zalog na osnovu koga bi uzeli kredit za investicije u pro┼íirenje proizvodnje ili inovacije. I to va┼żi podjednako za one koji proizvode na njivi i za prera─Ĺiva─Źe.

"Ova grancija ─çe omogu─çiti bankama da kreditiraju preduze─ça i startapove koji u druga─Źijim okolnostima mo┼żda ne bi mogle da dobiju kredit, obezbedi─çe bolje uslove kreditiranja i ┼íirenje poslovanja i na nerazvijena podru─Źja Srbije", ka┼że Majk de la Rosa, USAID.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimovi─ç ukazuje da bi mogli da dobiju kredit, poljoprivrednici moraju da garantuju svojom ku─çom, dedinom ku─çom ili njivom.

"Na ovaj na─Źin mi njemu olak┼íavamo, jer ako nema dovoljno izvora, ima deo, mi mu omogu─çavamo sa 60 odsto pokrivanja izvora. Ovde nema politike, nema nekih institucija politi─Źara koji odre─Ĺuju ko mo┼że da pro─Ĺe, ko ne mo┼że, banke odre─Ĺuju to", dodaje Nedimovi─ç.

Od 12 banaka koje sara─Ĺuju sa mistarstvom na kreditiranju agrara, tek tri su u┼íle u projekat.

"U Srbiji svega oko 38 odsto poljoprivrednika koristi bankarske kredite, najveći broj njih ih koristi upravo za pokrivanje troškova tekuće proizvodnje. Čak 70 odsto njih prepoznalo je da će imati investicionu potrebu u naredne dve godine, a samo 20 odsto njih je spremno da se banci obrati u vezi sa tom potrebom", navodi Darko Popović iz Banka Inteze.

Pravo na povoljnije zajmove imaju mala i srednja preduze─ça kao i individualni poljoprivredni proizvo─Ĺa─Źi. Deo kredita namenjen je ┼żenama, po─Źetnicima i onima koji posluju u nerazvijenim regionima.