Vlada Vojvodine

 

DOVOLJNO P┼áENICE ZA DOMA─ćI HLEB

Novi Sad, 24. avgust 2011.

Vlada Vojvodine je na dana┼ínjoj sednici, kojom  je predsedavao dr Bojan Pajti─ç,  razmatrala informaciju o rezultatima prole─çne setve i ┼żetve ozimih kultura na teritoriji Vojvodine u ovoj godini.
Proizvodnja p┼íenice,  od oko 1.248.858 tona, ove godine je zna─Źajno
ve─ça u odnosu na  pro┼ílu godinu i to za oko 344.548 tona  ili 27,6%.
Ovogodi┼ínji prose─Źan prinos p┼íenice od 5,14 t/ha,  najvi┼íi je prinos za poslednjih  deset godina na teritoriji AP Vojvodine. Najvi┼íi pose─Źni prinosi p┼íenice u Vojvodini iznad 6t/ha ostvareni su u Staroj Pazovi, Ba─Źkoj Topoli i Subotici.
Prose─Źan prinos ozimog krmnog je─Źma u ovoj godini iznosi oko 4,67 t/
ha i vi┼íi je za 1 t/ha u odnosu na pro┼ílu godinu. Prose─Źni prinos jarog je─Źma je oko 3,94 t/ha, ┼íto je u odnosu na pro┼ílu godinu tako─Ĺe vi┼íe za oko 1 t/ha. ┼Żetva uljane repice je u potpunosti zavr┼íena i ostvaren je prose─Źni prinos od oko 2,86 t/ha, ┼íto je  vi┼íe u odnosu na prethodnu godinu za oko 21%, ali su povr┼íine ispod 20.000 hektara.
U ovogodi┼ínjoj ┼żetvi je u─Źestvovalo oko  4918 kombajna, ┼íto je neznatno vi┼íe u odnosu na pro┼ílu godinu (20 kombajna). Tro┼íkovi kombajniranja strnih ┼żita, po cenovniku Zadru┼żnog saveza Vojvodine, bez baliranja iznosili su 7.100 din/ha (pro┼íle godine cena je bila 6.700 din/ha) i 22 l dizel goriva. Tokom ovogodi┼ínje ┼żetve, osim nagla┼íenog nedostatka obrtnih sredstava, nisu iskazivani posebni problemi u vezi sa isporukom dizel goriva.
Raspolo┼żivi silosni i drugi skladi┼íni prostor u Pokrajini omogu─çio je
preuzimanje i sme┼ítaj celokupnog roda p┼íenice. P┼íenica koja je primljena u skladi┼íta uglavnom je imala vlagu oko 13% i hektolitarsku masu oko 78 kg/cm3, ┼íto je ve─ça vrednost od propisanog minimuma neophodnog za trgovinu po va┼że─çim standardima.
Cena merkantilne pšenice na Produktnoj berzi u Novom Sadu u vreme
┼żetve se kretala od 18,7 do 18,9 din/kg bez PDV-a. Gotovo 85 odsto otkupljene p┼íenice za potrebe Dr┼żavnih robnih rezervi, po ceni od 20 dinara po kilogramu, je iz Vojvodine.

Potrebna koli─Źina p┼íenice za proizvodnju hlebnog bra┼ína u Srbiji je oko 900.000 tona, ┼íto uz 300.000 tona prelaznih zaliha ─Źini na┼íe ukupne potrebe, za koje su ovom ┼żetvom znatno prema┼íene. U Srbiji je, ina─Źe, godi┼ínja potro┼ínja hleba od 103-106 kilograma po stanovniku.
Vlada Vojvodine je predlo┼żila i Vladi Srbije da se unapredi otkup p┼íenice, tako ┼íto ─çe se rod vrednovati na osnovu tehnolo┼íkog kvaliteta zrna. Za ove poslove u Vojvodini je osposobljeno svega desetak silosa.