- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

VLASNICA "TAFEA": VRATIĆEMO SJAJ SLAVNOM BRENDU

 

Novi Sad, 22. maj 2018.

Izvor: Večernje novosti

  • Štand IMT na Novosadskom sajmu posetila Malika Srinivisan, vlasnica "Tafea". Zadovoljna poslovnom atmosferom, očekuje povratak stare slave IMT

Malika Srinivisan, predsednica kompanije "Tafe"i jedna od najbogatijih i najuticajnijih poslovnih žena Indije, poznati filantrop, posetila je Novosadski sajam, na kojem se, posle nekoliko godina pauze, predstavio IMT, srpski proizvođač traktora, kojeg je nedavno kupio "Tafe".

Malika Srinivisan je, posle obilaska štanda IMT, na kojem su je saradnici detaljno upoznali sa prototipovima traktora koje su izložili, ekskluzivno, za "Novosti", rekla je kako je izuzetno zadovoljna kupovinom ove srpske fabrike.

- Sa kompanijom IMT nas veže saradnja duga gotovo šest decenija, delimo iste motore, iste delove traktora, a i zajednički smo poslovali - navela je Malika Srinivisan. - Zahvaljujući toj saradnji, još kao mlada devojka prvi put sam, sa ocem, posetila tadašnju Jugoslaviju, a i sada sam, evo, ponovo u prilici da je posetim, jer smo iskoristili priliku da, kroz kupovinu, spasemo ovo slavno ime u industriji traktora.

Malika Srinivisan je, takođe, zadovoljna jer vidi da se poslovna atmosfera u Srbiji značajno menja nabolje.

- Oseća se da se stvari menjaju, i da napreduju - rekla je Srinivisan - Drago mi je da je tako, i verujem da će IMT postati ono što je nekada bio.

Srinivisan je, inače, prilikom posete, iznenadila saradnike, jer je, bez većeg oklevanja, sela za volan najmanjeg i najpopularnijeg traktora fabrike IMT, modela 539, popularnog "fergusona".

SRINIVASAN I BRNABIĆ O PLANOVIMA KOMPANIJE

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa glavnom izvršnom direktorkom indijske kompanije za proizvodnju traktora i mašina za poljoprivredu „Tafe“ Malikom Srinivasan o planovima ove kompanije u narednom periodu.

Direktorka kompanije „Tafe“ upoznala je premijerku sa planovima i pripremama za proizvodnju unapređenih modela traktora sa Euro 3 motorom, ističući da je prvi takav model već predstavljen na prošlonedeljnom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Srinivasan je naglasila da će kompanija prvenstveno biti fokusirana na proizvodnju mehanizacije namenjenu malim gazdinstvima, koja čine većinu naše proizvodnje. Ona je istakla da je zainteresovana za saradnju sa Vladom Srbije kako bi se ovakvim gazdinstvima olakšala kupovina mehanizacije.

Premijerka Brnabić rekla je da je Vlada Srbije već pripremila kreditnu podršku za poljoprivrednike za kupovinu traktora, a da je u planu i Garantni fond za proizvođače voća i povrća za nabavku mehanizacije.

Srinivasan je istakla da kompanija planira i višemilionske investicije u proizvodne pogone u Srbiji. Prema njenim rečima, cilj kompanije je da se u narednih 5 godina proizvodi 5.000 traktora godišnje u Srbiji, dok bi se po ispunjavanju svih neophodnih uslova izašlo i na tržište Ruske Federacije.

Premijerka Brnabić rekla je da će Vlada Srbije pružiti svu neophodnu pomoć i podršku rukovodstvu kompanije, kako bi se što lakše realizovali planovi za naredni period.

Kompanija „Tafe“ je u aprilu ove godine, za oko 66 miliona dinara kupila pravno lice, odnosno žig IMT, pogon u Jarkovcu kod Sečnja i tehnološke crteže.

Direktorka kompanije „Tafe“ Malika Srinivasan, koja je na Forbsovoj listi 2017. godine zauzela 63. mesto među 100 najbogatijih ljudi u Indiji, do sada je više puta posetila Srbiju.